Categorieën
Algemeen nieuws B2B E-commerce tips Magento

B2B webshop; zes tips voor een vliegende start

Het moeilijkste zit hem vaak in het begin en de finesse zit hem in de staart. Heerlijk die algemene wijsheden. Toch zijn ze ook in deze meer dan kloppend. Een B2B webshop is niet zomaar iets. Zeker niet iets waar je gewoon mee moet beginnen. Wij helpen je in deze blog met 6 tips en wat extra aanvullende informatie om jou het inzicht te geven wat je nodig hebt om een vliegende start te maken om de realisatie van een B2B webshop. Wil je liever direct contact met onze specialisten, plan dan een online afspraak in.

1. Begin met een plan

In veel van wat wij doen volgen we de filosofieën van Stephan R. Covey. Zo ook als het gaat om het uitdenken van een e-commerce strategie. Begin met het einde in gedachte. Met andere woorden: bepaal wat je ultieme doel is en werk een plan uit hoe je daar gaat komen. Natuurlijk is dit een agile proces en kun je er niet zeker van zijn dat wat je bedenkt ook daadwerkelijk zo zal gaan. Het geeft wel een hoop duiding en richting aan, plus het helpt iedereen in het proces om bij keuzes rekening te houden met deze doelen. Dit geld ook voor B2B webshops, vaak hebben we hier te maken met grotere organisaties en helpt het om de juiste mensen te betrekken bij het realiseren en uitwerken van de plannen.

Kosten en doorlooptijden

Het laat zich vaak lastig voorspellen wat de kosten zullen zijn van de implementatie of Magento migratie van een B2B webshop. Wij introduceren graag onze eigen driehoek van succes.Het idee achter deze succes driehoek is dat je in een ideale samenwerking niet alle assen vast kunt zetten, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Wij hebben dit model geoptimaliseerd zodat we in alle gevallen één van de assen kunnen vastzetten. Ben je benieuwd naar hoe we dit ook voor jou kunnen uitwerken? Download dan de whitepaper of neem dan contact met ons op.

2. Schaalbaarheid

Voor elke versie van een webshop is het belangrijk om na te denken over de schaalbaarheid van de keuzes die je maakt. Zowel qua strategische keuzes als keuze qua platform en maatwerk wat je gaat implementeren met je partner of waar je interne afdeling opdracht voor geeft. Hierin geloven wij enorm in eigenaarschap van je platform en het intellectueel eigendom hiervan. Zeker ook binnen B2B kan het verregaande consequenties hebben als je hier niet over nadenkt.

Kies daarom voor een e-commerce platform voor je B2B webshop waarvan je overtuigt bent en zeker weet dat de code jouw eigendom wordt. Dat je de vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Geen beperkingen in maatwerk, koppelingen of snelheid maar juist de mogelijkheid om alles aan te passen aan de wensen en behoeften van de organisatie. Beter nog, aan te passen aan de wensen en behoeften van de eindgebruiker. Het succes van een B2B webshop hangt immers af van de mate van adoptie door de klant. Daarbij is usability en UX net zo belangrijk in een B2B e-commerce als in een B2C e-commerce omgeving.

3. Snelheid

De term ‘snelheid’ zorgt dat er ook weer verschillende aspecten door het hoofd schieten. Denk hierbij aan meer dan alleen snelheid van het platform. Denk ook zeker aan je go-to-market strategie. Als je dit te snel doet kan dit enorme consequenties hebben voor de adoptie van de B2B webshop. Begin daarom liever met een afgebakken test panel. Hierdoor kun je de bevindingen uit een eerste test traject meenemen in het vervolg en de doorontwikkeling.

Denk bij snelheid ook aan alles wat er nodig is om de klant (of eindgebruiker) het gevoel te geven dat ze snel geholpen worden door de service afdeling. Ook binnen B2B webshops is het belangrijk dat klanten snel kunnen vinden wat ze zoeken. Zowel in je productaanbod via de interne zoekmachine als in hun klant account. Orders die ze eerder hebben geplaatst, via welk kanaal dan ook, zouden snel en makkelijk terug te vinden moeten zijn in de B2B webshop.

4. Personalisatie

Zoals eerder aangehaald draait het allemaal om de eindgebruiker. Je maakt geen B2B webshop met het idee hier niet meer omzet uit te halen of processen te optimaliseren. Daarom is het van belang de eindgebruiker ook in een B2B webshop een zoveel mogelijk gepersonaliseerde beleving te bieden. Maak hierbij gebruik van persona’s en een uitgewerkte buyers journey. Zo kun je ervoor zorgen dat je ook in deze beslagen ten ijs komt. Schiet niet met hagel maar neem liever de tijd om een persoonlijke beleving te bieden, zowel in de B2B shop als in alle contact moment die je hebt met je klant.

Denk hierbij ook aan alle e-mails die worden gestuurd (transactionele e-mails). Hoe persoonlijker je aanpak hoe meer de klant zich begrepen en gehoord voelt. Ook binnen B2B geldt inmiddels de regel van het nieuwe verkopen; eerst helpen dan verkopen.

5. Integraties

Het is bijna een te makkelijke tip, maar zorg ervoor dat alle pakketten binnen je IT landschap de juiste data op het juiste tijdstip met elkaar uitwisselen. De B2B webshop is in je hele landschap het uithangbord de online verkoper die 24/7 ter beschikking staat van je klant. Daarom is het van belang om qua data alles goed te ontsluiten. Denk hierbij aan de volgende systemen:

  • CRM (Customer Relations Management);
  • PIM (Product Information Management);
  • ERP (Financieel pakket);
  • WMS (Warehouse Management Systeem);
  • OMS (Order Management Systeem);
  • DMP (DataManagement Platform);
  • BI (Business Intelligence tools).

Genoeg om rekening mee te houden en te koppelen dus. Het kan ook zijn dat er in deze is of kan worden gekozen voor een middleware oplossing. Dit maakt het vaak eenvoudiger om data in de juiste flow door en in de diverse systemen te krijgen. Ook hiervoor geldt dat het succes van koppeling valt en staat met een gedegen plan. Begin niet lukraak aan het koppelen van diverse pakketten. Doe dit met een doel en een plan in gedachte. Schakel zo vroeg mogelijk met je technische partner of afdeling om eventuele obstakels te herkennen, erkennen en eventueel hier je plannen op aan te passen.

6. Stakeholder management

Eén van de grootste uitdagingen zit hem denk ik in het managen van alle stakeholders. Dan heb ik het in eerste instantie over de beslissers in jouw organisatie. Directeuren, aandeelhouders, managers, collega’s en natuurlijk je klant. Allemaal hebben ze zo hun eigen wensen en eisen en willen ze op hun beurt ook goed geïnformeerd worden alvorens ze een keuze maken. Dit is iets waar wij onze contactpersonen graag bij helpen. Door het geven van de juiste informatie en desgewenst persoonlijk kennismaken om de geboden oplossing of dienst te komen toelichten. Succes bouwen doe je immers door te helpen.

Ook tijdens de ontwikkeling van de e-commerce strategie en de bouw fase van het platform is en blijft het belangrijk om alle stakeholders op de juiste manier te managen en te informeren. Denk hier niet te makkelijk over, dit heeft allemaal invloed op het falen of slagen van de implementatie van een B2B webshop.

Magento voor je B2B webshop(-s)?

Ben jij benieuwd of Magento 2 commerce de juiste keuze is qua platform? We laten graag Magento zelf nog 6 tips toelichten voor B2B e-commerce:


We hebben ook alle Magento B2B functionaliteiten voor je op een rijtje gezet met bijbehorende Magento B2B demo video’s. Wil je liever een persoonlijke demo van wat Magento allemaal te bieden heeft? Geef dan hier je gegevens aan ons door en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een online demo.

Hulp is onderweg

Denk jij erover na om een dergelijk traject naar je toe te trekken in jouw organisatie? En weet je niet goed waar je moet beginnen of welke doelen je zou moeten nastreven en hoe je dit formuleert in een strategisch plan wat resoneert bij de stakeholders? Wij gaan graag met jou en eventuele beslissers in gesprek om ook jou te overtuigen van onze kennis en kunde. Dit zetten wij graag in om ook jou te helpen tijdens je route naar succes.