Categorieën
Magento Nieuws

Dagboek van een medewerker: Daniël van der Linden

Mijn naam is Daniël van der Linden en ik ben 23 jaar geleden geboren in Leeuwarden. Momenteel woon ik in Jirnsum, samen met mijn vriendin (verloofde) en drie katten. Naast dat ik het ontzettend leuk vind om te programmeren, speel ik graag games (computer- maar ook bord spellen) met mijn vriendin, geniet ik van tijd tot tijd van een biertje op het terras en lees ik graag over auto’s en computers.


De afgelopen jaren heb ik bij meerdere bedrijven als developer gewerkt en met verschillende maatwerkoplossingen, frameworks, websites en webshops mogen kennismaken. In die jaren heb ik veel ervaring opgedaan en geleerd over programmeren, maar nooit heb ik echt een plek gevonden waar ik deze passie helemaal kon uiten.

Eerste ervaring met Magento

Toen ik twee jaar geleden begon als Developer bij mijn vorige werkgever, kwam ik voor het eerst in aanraking met Magento 1. Het beeld dat ik toen van Magento had was niet heel positief, maar ik wilde het zeker wel een kans geven. Het specialiseren in één specifiek pakket leek me namelijk leuker dan continu wisselen van framework. Want zo wordt het heel moeilijk om ergens écht in uit te blinken.

Ik begon met kleine aanpassingen in modules, maar ging al snel aan de slag met het bouwen van eigen modules en complete shops. Elke dag leerde ik, en nog steeds, nieuwe onderdelen van het Magento framework kennen. Hierdoor werden mijn modules van steeds hogere kwaliteit.

Tijdens dit eerste jaar werd mij wel steeds duidelijker waar het negatieve beeld van Magento 1 vandaan kwam: een eigen autoloader (niet composer), veel singletons en geen dependency injection. Magento 1 was niet perfect, maar door er veel mee te werken leerde ik wel hoe je core componenten goed kon inzetten en waarom sommige keuzes, die ik eerst niet begreep, gemaakt werden.

Na een jaar heb ik alle vier de certificaten voor Magento 1 behaald. Dit gaf mij niet alleen extra motivatie om nog dieper het framework in te gaan, maar ook de mogelijkheid om aan te tonen dat ik veel kennis van Magento had opgedaan.

Magento 2: moderne PHP standaarden

Gelukkig hoefde ik daarna niet stil te zitten aangezien Magento 2 steeds populairder werd. Vanuit onze klanten kwam steeds meer vraag naar de vernieuwde versies.

Magento 2 was de versie van het framework dat ik inmiddels goed begreep, maar dan moderner met dependency injection, PSR-4 autoloading, code generation, repositories, interfaces en SOLID design. Daar hield de pret niet op, de code werd nu bijgehouden in een publieke git repository (op github) waar actief met de community werd gecommuniceerd over issues, oplossingen en nieuwe functionaliteiten.

Doordat de overstap werd gemaakt naar moderne standaarden werd het nog leuker om met Magento te werken. Technieken die ik toepaste in Laravel en Symfony Framework werden ook mogelijk in Magento. Het toevoegen van libraries kon nu ook out-of-the-box doordat je ze gewoon met composer kon inladen.

Mijn enthousiasme werd steeds groter!

Contact met Guapa

Ik was al wat aan het rondkijken op LinkedIn toen ik opeens een berichtje kreeg van Willem. Op dat moment kende ik Willem niet, maar daar kwam snel verandering in.

Via-via was Willem mij tegengekomen op LinkedIn en zag hij dat ik, net als hij, Magento programmeur was. Hij vroeg of ik het leuk vond om eens af te spreken om over Magento te praten, aangezien we hier beiden een passie voor hebben.

Omdat ik ergens toch nieuwsgierig was geworden, besloot ik met hem af te spreken. En dat was een goede keuze!  Want niet alleen kwam onze passie voor techniek overeen. Twee dagen later zaten we aan een biertje en hebben we uren gepraat. Toen ik thuis kwam was ik ontzettend blij verrast.

Rondleiding in Leek

Het was echt leuk om met iemand te praten over Magento 2 en programmeren. Willem vertelde dat iedereen bij Guapa net zo enthousiast werd van techniek als wij, dus dat ik zeker eens moest komen kijken. Dat liet niet lang op zich wachten: ik nam contact op met Guapa en twee werkdagen later kreeg ik een rondleiding op het hoofdkantoor in Leek. Hier werden mij ook alle randvoorwaarden, mogelijkheden en visie uitgelegd. Ik was daarvoor al bij meerdere bedrijven op locatie geweest voordat ik bij Guapa ging kijken. Maar dit was zeker andere koek!

Aan het eind van het rondleiding en na het gesprek over waarom ik op zoek was naar iets nieuws was ik nog enthousiaster. Dit was kennelijk duidelijk te zien, want ik kreeg ook meteen een (heel mooi) aanbod. Ik wilde het thuis nog bespreken, maar stiekem wist eigenlijk al zeker dat dit het moest gaan worden. De volgende dag tekende ik het contract en werd ik officieel onderdeel van het Guapa team.

Onboarding en de 1e werkdag

Het onboarding-traject bij Guapa was zeer uitgebreid. Dit begon met een digitaal proces waar bij ik enkele vragen kon beantwoorden over mezelf. Wat is bijvoorbeeld mijn favoriete muziek, wat zijn mijn hobby’s en gezinssamenstelling. Op deze manier konden mijn nieuwe collega’s mij alvast een beetje leren kennen en is het makkelijker om een gesprek te beginnen. Ook kon ik via dat platform mijn contract(en) en andere handige informatie terugvinden, en kon ik alvast van alles leren over de werkwijze en extra vakkennis opdoen

Naast digitaal kreeg ik, op mijn 1e werkdag, ook een sessie/presentatie over de missie, visie en werkwijze van Guapa. Niet onbelangrijk  zijn de kernwaarden; deze komen terug in alles wat Guapa doet. Een mooie kernwaarde vind ik ‘open en eerlijk handelen’. Dit zie je bijvoorbeeld terug in alle ureninschattingen die samen met de klant worden gedaan. Dit alles werd opgevolgd met een gesprek om mijn nog overgebleven vragen te beantwoorden.

Na het gesprek heb ik kennis gemaakt met iedereen en kreeg ik meteen de mogelijkheid om bij collega’s aan te schuiven. Hierdoor kreeg ik meteen meer inzicht in wat iedereen doet, wie ze zijn en hoe het samenwerken zou gaan verlopen. Voor ik het wist was de dag alweer om. De dagen erna vlogen voorbij en ik kreeg gigantisch veel nieuwe inzichten. Iedereen was (en is!) ontzettend vriendelijk en behulpzaam; ik voelde me meteen thuis.

Inwerk traject

De eerste twee weken was ik helemaal vrij om te doen wat ik wilde zodat ik genoeg tijd had om te leren hoe we bij Guapa werken. Ook kreeg ik een buddy toegewezen die extra tijd beschikbaar maakte om mij te helpen.

Op dag 2 ben ik begonnen met het ontwikkelen van een eigen module om te kijken in hoeverre dit overeenkomt met de wijze waarop we hier ontwikkelen.

In mijn derde week mocht ik starten met het meewerken aan klantopdrachten. Dit deed ik samen met een andere ontwikkelaar die mij tijdens het hele traject kon begeleiden indien nodig. Had ik suggesties? Dan werd daar goed naar geluisterd en kwamen we samen tot nog mooiere oplossingen.

Daarnaast kreeg ik ook de mogelijkheid om bij te dragen aan Magento zelf en actiever te zijn in de community (via GitHub en Slack bijvoorbeeld). Het leuke is dat andere collega’s dit ook doen en zo kunnen we allemaal een bijdrage leveren aan het Magento platform en de community.

In deze eerste drie weken kwam ik er achter dat de passie waar Willem mij over vertelde echt bleek te kloppen. Het team is ontzettend gedreven en heeft diepgaande kennis. Na mijn gesprekken bij Guapa dacht ik wel dat het niveau hoog zou zijn, maar kon ik me niet voorstellen dat het niveau zo hoog was. Kwaliteit staat hier echt hoog in het vaandel en halve oplossingen zijn geen oplossingen.

De toekomst

Nu ik bijna een maand bij Guapa werk begin ik een steeds mooier toekomstbeeld voor me te zien. Mijn collega’s zijn continu bezig om beter te worden in hun werk en willen continu voorop lopen in techniek. Dit triggert mij ook om nog beter te worden in mijn werk! In de afgelopen weken heb ik al ontzettend veel geleerd en ik verwacht dat dit ook niet zal stoppen in de toekomst. Al met al vind ik het ontzettend leuk om deel uit te maken van de Magento community en zal ik daar nog actiever aan gaan bijdragen. Onder andere door dieper in te gaan op de GraphQL mogelijkheden in Magento en door aan de slag te gaan met PWA’s.

#WeBuildSuccess