<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=19494&amp;fmt=gif">
Geschreven door Roy Steunebrink op 22 oktober 2018 17:25:37 CEST

Vorige week was de Amsterdam Eweek. Een internationaal ‘festival’ waarin meer dan 25.000 professionals deelnemen aan diverse evenementen op het gebied van digitale media, e-business, online-marketing, e-commerce en technologie. En dan vooral over innovatie op deze gebieden.

De grote afsluiter van dit evenement is de Emerce E-day, met aansluitend de E-night. Een dag vol lezingen met als doel bezoekers te inspireren om de komende 364 dagen (tot de volgende E-day) voorop te lopen in de markt. Guapa was hierbij!

‘s Ochtends om 07:30 met de auto en een goed bak koffie vertrokken uit het hoge Noorden waren wij om 09:45 present in Amsterdam. Graag nemen we jullie mee in de diverse lezingen die we hebben bijgewoond en delen we met jou de ideeën die we op deze dag hebben gekregen.

Maximale groei met Magento

Fix the future!

Is de toekomst kapot? Volgens Andrew Keen, die de opening keynote verzorgde, wel. Tijdens de opkomst van Web 2.0 geloofde Andrew Keen dat dit het moment was dat een revolutie zou plaatsvinden. Het internet bood gelijke kansen voor iedereen, de elite zou zijn macht kwijtraken en er zou een herdistributie van macht en rijkdom plaatsvinden. Helaas is dit niet wat er gebeurde. Er vond geen herverdeling plaats, maar juist een verschuiving naar een nieuw klein groepje techgiganten.

‘De elite van de tech-wereld heeft geen enkel historisch besef gehad. Er gebeurt exact hetzelfde als tijdens de Industriële Revolutie: door nieuwe technologie tot een God te verheffen, worden beloften gemaakt die nooit te realiseren zijn. En dat voor eigen gewin.’

Al met al schetst Andrew Keen een duister toekomstbeeld als we op het huidige pad van digitalisering door blijven gaan. Hoewel we het wel met hem eens zijn dat het niet goed is dat nagenoeg alle macht bij een paar bedrijven ligt, willen we niet zover gaan als hij en zeggen dat het onze economie kapot maakt.

Je digitale assistent - Google

Na een korte pauze waarin we konden genieten van een lekker bak colombiaanse koffie was het door naar de volgende lezing van Google!

De Google Home is ondertussen een bekend fenomeen en samen met Alexa van Amazon marktleider op het gebied van Voice Search Devices. Grote merken bieden tegenwoordig al de mogelijkheid om via voice search te communiceren met de webshop om aankopen te doen, advies te krijgen of te vragen waar je pakketje blijft. Denk hierbij respectievelijk aan Bol.com, Nike en PostNL. Mocht je dit nog niet geprobeerd hebben dan raad ik je aan dit zeker eens te doen. Dit kan gemakkelijk via je mobiele telefoon! Open je assistent en vraag; Bel met Bol.com.

Wat vooral een interessante ontwikkeling is, die Google presenteerde, was het toepassen van de Google Assistent in de backend. Door, je Google Assistent te koppelen aan de backend van je webshop kan de Assistent simpele taken voor je uitvoeren.

Hoewel dit niet gepresenteerd werd kunnen wij als Guapa’ers wel een paar toffe dingen bedenken. Bijvoorbeeld het ophalen van orders, aanpassen van orders en tegenhouden van orders. Hiermee kan je assistent je customers support medewerkers assisteren. Of als we een stap verder gaan; Google Assistent kan het eerste contactpunt met je klant zijn, ongeacht het kanaal (whatsapp, e-mail, chat, telefoon), en kan type vragen reallife beoordelen en zelf beantwoorden of doorzetten naar de juiste medewerker. Een stuk interactiever en persoonlijker dan de huidige keuzemenu’s!

Not just a buzzword - Buzzfeed

Datascience en Big Data, twee termen die je vaak genoeg voorbij hoort komen. Je kent het, je weet dat je er iets mee moet, maar wellicht heb je geen idee wat. De meeste bedrijven vinden hier tegenwoordig prima hun weg in. Dankzij geaccumuleerde data wordt gepersonaliseerde content op webshops en in marketing campagnes uitgeserveerd. Dit is mede dankzij steeds geavanceerdere, maar wel gemakkelijk te gebruiken tools die dit werk voor jou uit handen nemen.

Maar datascience je ook kan helpen in de automatisering van processen. Buzzfeed, mag gezegd worden, loopt hierin behoorlijk voorop. Buzzfeed creëert dagelijks grote hoeveelheden content voor haar diverse websites met als doel zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken. Vervolgens serveren ze advertenties uit aan deze bezoekers.

20181011_124248

Door het toepassen van machine learning en de steeds grotere bak met informatie kunnen ze het creëren en toevoegen van content steeds verder automatiseren. Hierbij gaat het vooral om het toevoegen van content. Het creëren hiervan blijft vooralsnog mensen werk. Uiteraard hebben ze dit wel getest. Op basis van alle recepten en de reacties van mensen op deze recepten lieten ze de computer zelf een recept opstellen: Pineapple pizza hotdog. Onderdeel van de bereiding was: Laat de macaroni 50 minuten zacht gaar koken. Yammie….

Building the next travel platform - ANWB

Tijdens de middagpauze hadden we mooi de tijd om even rond te kijken in de Kromhouthallen en te genieten van een lekker broodje in de zon. Nadat we de jongens van Braingineers nog tegen het lijf waren gelopen was het tijd voor de volgende presentatie!

ANWB heeft de afgelopen twee jaar in samenwerking met MACAW gewerkt aan haar nieuwe travel platform. Dit nieuwe travel-platform kun je zien als de digitale opvolger van de welbekende ANWB campinggids.

Op dit platform kun je campings zoeken, vergelijken en boeken. Hierbij probeert de ANWB het aanbod dat ze je tonen te personaliseren. Bijvoorbeeld; ze weten dat jij een elektrische auto hebt. Dan zal het persoonlijke aanbod en de zoekresultaten voornamelijk campings bevatten die een laadpaal zullen hebben en/of een route hebben met voldoende laadpunten.

ANWB heeft dit platform gebouwd zonder additionele investeringen te hoeven doen, maar wel volgens de nieuwste technieken. Dit hebben ze kunnen realiseren door te werken volgens de Agile Kanban methode. Dit zorgde voor maximale flexibiliteit in het maken van keuzes en gaf hun de mogelijkheid om twee live releases per week door te voeren.

ANWB laat hiermee zien dat het werken volgens een Agile methode ervoor zorgt dat je zonder extra investeringen een website kan bouwen waar de laatste technologieën en ontwikkelingen vanuit de markt gemakkelijk meegenomen worden.

Na de ANWB hadden we een korte pauze en resteerde de laatste presentatie. Eentje waar we stiekem het meest naar uit hadden gekeken. Iets met robots en raketten.

Content is all - NASA

Ook NASA was aanwezig om ons te verbazen met het feit dat ze niet alleen robots op mars plaatsen maar ook in de digitale wereld hun mannetje staan. Aanwezig was Veronica Rovers, social media manager van het Jet Propulsion Lab (JPL) in Pasadena. Het JPL is de afdeling die alle gerobotiseerde activiteiten uitvoert. Denk hierbij aan de Voyager sondes of de Mars Rovers. Veronica McGregor was de vrouw verantwoordelijk voor de bekende Mars selfie.

E-commerce expert review

Omdat NASA een publiekelijke organisatie is moeten zij alles wat zij produceren en verzamelen aan foto’s en video’s beschikbaar maken voor het publiek. Dus alles wat zij posten op social media moet binnen 24 uur gebeuren, daarna is het namelijk geen unieke content meer. Daarnaast mogen zij ook geen geld uitgeven aan advertenties omdat zij werken met publieke geld.

Wat NASA bereikt op Social Media is daarmee zeer indrukwekkend. Want ondanks deze limitaties hebben zij 21 miljoen volgers op Facebook, 29,5 miljoen volgers op Twitter en 36 miljoen volgers op Instagram. Daarnaast hebben hebben zij afgelopen jaar een Emmy mogen ontvangen voor Best Interactive Video.

Dit alles hebben zij te danken aan de sterke inzet van extreem unieke content die zij produceren.

20181011_160840

The next 364 days

Emerce E-day wist op diverse vlakken te inspireren. Hoewel niet alles direct volledig toepasbaar is, biedt het wel mogelijkheden op kleinere schaal. Als we afgaan op wat we op Emerce E-day allemaal hebben gehoord verwachten we dat komend jaar zal draaien om:

Automatisatie in je gehele organisaties door Machine Learning en Artificial Intelligence. Over de hele breedte van je organisatie. Van customer support en advertising tot het creëren en uploaden van unieke content om je klant nog sneller en met nog meer personalisatie te kunnen bedienen.

Wij hebben er in ieder geval zin in, jullie ook? Mocht je nog vragen, inzichten of toffe ideeën hebben na het lezen van dit artikel en hierover met ons willen sparren, neem dan gerust even contact met ons op! #webuildsuccess - together.

Onderwerp(-en): Events

Elke maand de laatste ontwikkelingen en trends in je mailbox? Schrijf je dan vandaag nog in op onze nieuwsbrief.