Categorieën
Magento Nieuws

Guapa contribution day.

Een aantal weken geleden is bij ons een nieuw intern concept gelanceerd: de Guapa Contribution Day. Binnen de Magento wereld wordt deze term al langer gebruikt. We nemen je graag mee in ons vernieuwde proces en hoe wij onze Contribution Day invullen.

Leertijd

Iedereen bij Guapa krijgt elke dag leertijd (T.T.L.). Deze leertijd kan ingezet worden om je extra te verdiepen in een bepaald onderwerp, om eigen ideeën uit te werken of om met een collega iets gaafs te gaan bouwen. Vanaf het moment dat de leertijd is bedacht tot aan een aantal weken geleden, werd deze tijd ook goed gebruikt. Maar… er is altijd ruimte voor verbetering, toch? En dat is precies de reden waarom Guapa Contribution Day in het leven is geroepen.

“Contribution Day maakt het voor mij mogelijk om andere ontwikkeltechnieken te bekijken, onderzoeken en toe te passen waar in projecten niet altijd ruimte of budget voor is. Dit zorgt ervoor dat wij als Development team bij Guapa ook buiten de grenzen van projecten kunnen kijken.”

– Johan, Lead Magento Developer

Leertijd is voor ons dé manier om, in tijd gefaciliteerd door Guapa, vakkennis te vergroten zonder dat onze klanten daar ‘de dupe’ van worden. De dupe klinkt zwaar, maar wij vinden dat nieuwe vakkennis opgedaan moet worden in eigen tijd. Hierdoor wordt namelijk minder druk ervaren en dus productiever gewerkt. Zo wordt er meer gepresteerd, geleerd en opgeleverd.

Toch bleek uit eigen ervaring, dat leertijd vaak versnipperd werd gebruikt. Een vrij logisch gevolg als je nagaat dat niet iedereen op hetzelfde moment ‘’klaar’’ is met klant werk. Dat is jammer want er komen zoveel innovatieve ideeën vanuit het team. Echter was er niet voldoende tijd om hier samen aan te werken.

And then there was Guapa Contribution Day

Het idee van onze Contribution Day is ontstaan vanuit Willem, onze Development Manager. Achter de schermen is hij samen met Bas, de Manager Customer Success, druk bezig geweest om dit idee uit te werken en passend te maken binnen ons dagelijkse werkproces.

Sinds een paar weken is dat nieuwe werkproces daadwerkelijk geïmplementeerd. De duur van een sprint is van tien naar negen dagen gegaan en de leertijd wordt deels opgespaard. Deze manier van werken geeft ons de ruimte om de laatste dag van de sprint de leertijd volledig vrij in te kunnen zetten. Deze laatste dag staat in het teken van nieuwe dingen leren en samen gave dingen doen om het bedrijf en jezelf naar een hoger niveau te tillen.

‘’Iedere Contribution Day is anders. Op dit moment ben ik bezig met het uitzoeken van de beste manieren om onze webshops met stresstests te testen. Dit om te kijken hoe deze omgaan met grotere verkeerspieken. Ook heb ik al modules gemaakt op Contribution Days die inmiddels in shops van onze klanten gebruikt worden.’’

– Steven, Magento Developer

Hoe gaat dan dan?

Contribution Day begint met een korte stand-up. Hierbij is het gehele bedrijf aanwezig en wordt een fysiek scrumbord gebruikt waarop we alle ideeën verzamelen. Iedereen kan op het moment zelf beslissen wat ze die dag gaan uitvoeren. Dit kan individueel zijn, bijvoorbeeld door te leren voor een examen of zelfstandig een core-bug op te lossen. Maar het grootste voordeel van deze dag is, dat iedereen op hetzelfde moment bezig kan gaan met een gezamenlijk doel. Samenwerking wordt hierdoor gestimuleerd en er ontstaat een enorme kruisbestuiving tussen de verschillende afdelingen. Dit resulteert in out-of-the-box oplossingen en ideeën die gezamenlijk opgepakt kunnen worden.

“Je merkt dat tijdens GCD het gehele bedrijf dezelfde focus heeft als het gaat om het bijdragen aan innovatie en kennisopbouw. De gezonde druk van het continu presteren op topniveau, vormt zich om tot overzicht en rust. Om dit volledig vanuit Guapa te kunnen faciliteren, zowel qua tijd als investering, vonden wij het belangrijk dat hiervoor een speciaal moment gecreëerd moest worden. Dat heeft zich op deze manier geuit.”

– Willem, Development Manager

Een gezamenlijk doel

De ervaringen binnen het team zijn positief en je merkt dat iedereen het prettig vindt om samen bezig te zijn. Er worden écht gave en innovatieve projecten opgeleverd waar iedereen met plezier aan heeft gewerkt. Zo liggen onze eigen ideeën omtrent implementatie van PWA op tafel, heeft de back-end werkgroep nieuwe oplossingen bedacht op het gebied van onze autopatcher en zijn verschillende Magento Core issues opgelost.

Het begin was wel even wennen en ondertussen zijn er ook al enige aanpassingen gedaan. Zo werden de sprintplanning en retrospective eerst beide op Contribution Day gepland. Achteraf bleek dat de retro wel een dag naar voren geschoven kon worden. Eén van de voordelen van Agile werken is dat we zoiets kunnen proberen. Er zullen in de toekomst vast nog meer zaken naar voren komen, maar dat is helemaal niet erg. Zo blijven we de Guapa Contribution Day en ons reguliere proces doorontwikkelen. Hoe gaaf zou het bijvoorbeeld zijn als ook onze klanten of partners hierbij aan kunnen sluiten? Jullie zijn van harte welkom.

Guapa Contribution Day is voor ons een dag waarin iedereen met een gezamenlijk doel bezig is. Het enthousiasme is ongekend en verlofaanvragen zijn plotseling gedaald op de vrijdag.. Ik denk dat ik voorzichtig mag zeggen dat het een dag is geworden die je niet wilt missen.

{{cta(‘b54283a5-a9ee-4bd9-8afe-a36bf12980f4′,’justifycenter’)}}

Wil je hier meer over weten? Of heb jij zelf een tip of goede toevoeging voor deze dag? Laat het ons weten, wellicht kunnen we het er een keer over hebben onder het genot van een kop koffie. Wel tijdens onze Guapa Contribution Day natuurlijk ;).