Categorieën
Magento

Meertalige Magento shop: een stappenplan

Wanneer je je wilt richten op een internationale markt, moet je je Magento webshop hier natuurlijk ook op afstemmen. In dit korte stappenplan leg ik je uit hoe je een Magento webshop op kunt zetten voor meerdere talen.

In Magento is het mogelijk meerdere shops te draaien in één systeem, maar deze functionaliteit hebben we niet nodig om ons doel te bereiken. We houden alle producten en dergelijken gewoon in dezelfde shop. Wel geven we de shop (en de producten) een ander jasje per taal. Dit jasje wordt een Store View (winkelzicht) genoemd.

Stap 1. Instellen van meerdere Store views (winkelzichten)

Het eerste dat we moeten doen voor een meertalige webshop is het instellen van meerdere Store Views. We maken één Store View per taal.

  • Ga naar System > Manage Stores.
  • Om een nieuwe Store View aan te maken, klik je op ‘Create Store View’.

Op deze pagina selecteer je voor welke Store je een Store View wilt maken. Meestal is dit de Main Store. Voor de naam en code van de Store gebruik ik altijd de naam en code van de taal, bijvoorbeeld ‘English’ en ‘en’. Met de status kan je aangeven of de Store View actief is.

Stap 2. De taal voor elke Store View selecteren

Magento weet nu nog niet welke taal er gebruikt moet worden voor elke Store View. Dit moet ingesteld worden bij de Configuratie.

  • Ga naar System > Configuration. Ga naar het blokje links bovenin om de taal in te stellen.

Deze staat meestal op Default Config. Dit is de config die voor alle Stores en Store Views wordt aangehouden. Deze instellingen zijn per Store view te wijzigen. Selecteer hier de naam van de Store View die je wilt gaan wijzigen, bijvoorbeeld English. Je zult dan onderstaande instellingen zien.

Nu kun je de instellingen voor landen en talen wijzigen voor de English Store View (want die hebben we net geselecteerd).  Vink wel even ‘Use Website’ uit, anders blijf  je de website instellingen gebruiken. Selecteer hier de gewenste instellingen.

Stap 2 kun je per taal uitvoeren door links bovenin een andere store view te selecteren.

Stap 3. Locale map aanmaken

Magento moet zijn vertalingen natuurlijk ergens vandaan halen. Deze worden ingeladen uit bestanden die in de Magento map op de server staan. Je kunt ze vinden in de map: /app/locale.

Snap je stap 3 niet? Vraag dan de technische man binnen je bedrijf of neem contact met ons op.

Tot slot

Je hebt geleerd hoe je in drie simpele stappen je Magento webshop in kunt stellen voor meerdere talen. Mocht je toch iets niet snappen, loop je vast of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.