<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=19494&amp;fmt=gif">
Geschreven door Steven de Jong op 2 november 2012 17:40:46 CET

Sinds jaar en dag word er geroepen dat Magento een traag en log systeem zou zijn. Niks is minder waar. Magento heeft simpelweg andere instellingen en tweaks nodig dan lichtere en minder flexibele e-commerce systemen. Magento is tenslotte zelfs als community editon een volwaardig E-Commerce platform met oneindige mogelijkheden. Magento is daardoor groot, het aantal regels code van een verse installatie van 1.7 nadert de 300.000 . En bij het laden van een pagina worden er ongeveer 270 verschillende bestanden geladen. Dit verdubbelt nog eens als de ionCubeLoader ingeschakeld is die nodig is voor verschillende modules. Kleinere systemen zoals Wordpress (60.000 regels code) of Joomla (150.000 regels code) hebben minder server kracht nodig om een pagina te genereren.

Kortom Magento heeft simpelweg andere eisen dan het gemiddelde andere programma omdat het een volwaardige E-Commerce oplossing is. Om gebruikers van Magento te helpen bij het optimaliseren van hun server brengt Magento zo nu en dan een performance whitepaper uit voor Magento Enterprise waar in tot in detail word uitgelegd wat de verschillen zijn tussen verschillende instellingen en verschillende oplossingen. Veel van deze oplossingen gelden ook voor Magento Community.

Hoe is een trage Magento sneller te maken?

In de eerder uitgegeven whitepaper werd er al gesproken over hoe MySQL en PHP velen malen beter presteerde met slechts kleine aanpassingen en hoe memcached en APC veel kunnen betekenen om het veelvoudig laden van bestanden tegen te gaan. Ook een full page caching oplossing, zoals die in Magento Enterprise, kan veel schelen in snelheid.

Met de nieuwe whitepaper gaat Magento nog een stukje verder. Hierin geven ze aan dat het gebruik van andere server software ook een boel kan uitmaken en weten uiteindelijk te vertellen dat een setup met Nginx als HTTP server en als cache, en PHP-FPM als php renderer het aller snelst werkt en duizenden pagina's per uur kan weergeven met voor catalogus en CMS pagina's laadsnelheden van 0.01 seconde.

Waarom zo snel?

Waarom zou je eigenlijk een slome Magento installatie sneller willen maken? Wat maken die 2 of 3 seconden nou eigenlijk uit?
Vrij veel, zo blijkt ook uit statistieken van Amazon, een grote speler in de web winkel wereld. Hieruit blijkt dat elke 0.1 seconde vertraging leid tot een afname van 1% aan klant activiteit.
Op jaarbasis kan dat behoorlijk oplopen, ook voor de kleinere webshop. Daarnaast vind Google snelle sites ook veel interessanter en neemt dit sinds 2010 ook mee in de page rank van websites.

Versnellende maatregelen kunnen dus een zeer nuttige investering zijn en hoeven niet gek veel te kosten.
Alle beschreven software is gratis (zelfs voor full page cache) en vergen alleen goed ingesteld te worden.

De officiële Magento performance whitepapers zijn hier te vinden.
Heeft u vragen over de Magento performance en hoe wij hier in iets voor u kunnen betekenen.
Neem contact met ons op via de chat of het contactformulier.

Onderwerp(-en): E-commerce tips, Magento

Elke maand de laatste ontwikkelingen en trends in je mailbox? Schrijf je dan vandaag nog in op onze nieuwsbrief.