Categorieën
Conversie optimalisatie Events Magento Nieuws Online marketing UX design

PWA; dé mobile first trend van 2019.

In 2018 was het al een veelbesproken onderwerp, Progressive Web Apps (PWA), de volgende stap in de evolutie van het mobiele web. In het jaar 2018 verschenen er al enkele PWA webshops maar met de uitrol van bijv. Magento PWA studio en Vue Storefront, is het ontwikkelen van een webshop volgens de PWA principes een stuk toegankelijker geworden[1]. Maar waarom dan juist nu de stap nemen naar een PWA?

Change is happening

Dat mobile als e-commerce kanaal een steeds prominentere plek inneemt is ondertussen wel duidelijk. Er zijn de afgelopen jaren verschillende artikelen en onderzoeksrapporten over geschreven. Ook de meest recente cijfers geven een sterk signaal af, in de APAC-regio is mobiel al goed voor meer dan de helft van de digitale transacties. In Europa is het mobiele aandeel doorgegroeid naar 43%.[2]

Ook Google vindt dit belangrijk. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat zij overgestapt zijn op mobile-first-indexing. Hierbij krijgt de mobiele versie van jouw website of -shop, indexatie voorrang op de desktop versie. Aan de hand van de mobile-first-index wordt de ranking in de zoekresultaten voor zowel mobiel als desktop vastgesteld.

Mobiel brengt inmiddels enorme veranderingen in de e-commerce wereld. Het is dus belangrijk, zeker ook gezien de switch van Google, om de mobiele variant van jouw webshop op orde te hebben. Dit is niet iets wat je van de één op andere dag goed geregeld hebt. Iets wat de meesten vast nog weten van het optimaliseren (lees; responsive maken) van de desktop versie. PWAs zijn ook hier een goede uitkomst voor, maar wat zijn dan de voordelen?

Native app vs PWA

Een eigen app, wanneer goed uitgedacht en ontwikkeld, biedt een veel betere beleving dan de desktop. Maar mobiele apps zijn duur in ontwikkeling en onderhoud, daarnaast heeft een consument maar ruimte voor een beperkt aantal apps. Dus de mobiele variant van een webshop zal altijd een groot deel van het bezoekersverkeer te verwerken krijgen. Dit is waar PWA zijn eerste en wellicht wel grootste voordeel aan bod komt. PWA biedt, mits goed uitgedacht en ontwikkeld, de ervaring van een mobiele app, maar dan in de mobiele browser. Hierdoor kan je als e-commerce speler meerdere issues in 1 keer tackelen.

  1. App-like ervaring
  2. Sneller browsen
  3. Push notificaties
  4. Returning customers
  5. Offline beschikbaar

Een PWA is direct te gebruiken via de browser. Hiermee wordt het downloaden en installeren van de app overbodig en kan de bezoeker direct beginnen met browsen terwijl een app-like ervaring geboden wordt.

PWAs bieden een snelle en soepele ervaring voor de bezoekers. Naarmate de bezoeker steeds langer aan het browsen is zal de ervaring steeds soepeler verlopen omdat met een PWA niet elk bezoek opnieuw ingeladen moet worden.

Net zoals native apps ondersteund een PWA push notificaties via de browser. Op dit moment alleen beschikbaar voor Android toestellen, geeft dit marketeers de mogelijkheid om gepersonaliseerde content naar bezoekers te pushen.

Het voordeel van een native app is dat deze direct op het bureaublad zichtbaar is. Dit zorgt ervoor dat consumenten met één druk op het icoon toegang hebben tot je gehele assortiment zonder een browser te openen en een URL in te toetsen. Net zoals een native app kan de PWA ook toegevoegd worden aan het homescreen. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers, net als bij native apps, met één druk op het icoon weer op je website zitten. De PWA opent in full-screen mode en verbergt hiermee de URL balk en browser navigatie toetsen wat zorgt voor de ‘app-like’ ervaring. Op dit moment is deze feature alleen beschikbaar op Android toestellen.

De PWA kan geconfigureerd worden om ook offline beschikbaar te zijn. Een groot voordeel die eerst alleen aan native apps was toebedeeld. PWAs kunnen, bijvoorbeeld, zo ingesteld worden dat ze proactief content binnenhalen die getoond kan worden wanneer het mobile device even geen internetverbinding tot zijn beschikking heeft.

Magento PWA studio

Waar PWA de voordelen van een mobiele app biedt, maar dan tegen een fractie van de kosten, biedt Magento PWA studio alle tools om je huidige Magento 2 webshop te voorzien van een PWA storefront. Zonder dat je op zoek moet naar een extra partij om dit voor jou te ontwikkelen, tenzij je hier zelf voor kiest.

Van het bieden van gepersonaliseerde content op precies het juiste moment tot hogere conversies en lagere ontwikkelkosten, een PWA heeft vele voordelen. Er zijn zelfs cases bekend waarbij een PWA heeft gezorgd voor een stijging van 80% in conversie![3]

PWA is de volgende stap in de evolutie van het mobiele web en biedt unieke mogelijkheden voor ieder in de wereld van e-commerce!

Bronnen:

[1] Magento blog
[2] Emerce
[3] Indiatimes