<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=19494&amp;fmt=gif">
Geschreven door Daniel Laan op 20 mei 2015 16:59:25 CEST

Dinsdag 19 mei sprong ik in de auto om naar Amsterdam te gaan voor het Emerce eFashion event. De interesse voor dit event kwam vooral vanuit het feit dat fashion online sterk groeit en zij als geen ander kampen met hoge retour percentages en de webshop dus extra aandacht moeten geven.

De dag begon met de grote baas van Nelly.com. Hij gaf een interessante presentatie met daarin enkele merkwaardige uitspraken als “omnichanneling and that kind of stuff is all bullshit”, ook adviseerde hij de Duitse markt niet te betreden, het zou een te pittige markt zijn. Opmerkelijk, want onze klanten hebben juist succes in Duitsland. Persoonlijk denk ik dat het succes van een webshop sterk afhangt van marktkennis. Als u de markt kent, weet u precies hoe en waarmee u uw doelgroep kan benaderen. Zo verkoopt Hema geen rookworsten in Duitsland en wordt in de Belgische winkels niet precies dezelfde HEMA mode verkocht als in de Nederlandse winkels. Tevens zei hij dat men zich niet moest focussen op één land, en "gewoon" uw business overal moest uitzetten.

Dan waren er nog een heleboel partner sessies. Een bezoekje aan de sessie van Landmark Global zou mij de tips en tricks geven over de commerciële kansen in cross-border logistiek. De grote conclusie was dat men écht aan het begin van het aankoopproces de hoogte van de verzendkosten moest communiceren. Ook weten klanten vaak niet wanneer ze invoerrechten moeten betalen.

Clemmentijn Treinen van Google shopping kondigde een nieuwe feature aan van Google Shopping. Deze wordt momenteel getest in o.a. Amerika en Duitsland. Ze willen een local inventroy item toevoegen. Als u dan in de stad loopt en u zoekt iets online, bijvoorbeeld rode schoenen, dan kunt u zien waar de dichtstbijzijnde winkel zich bevindt en of dat ze de rode schoenen in uw maat nog op voorraad hebben. De klant (of de retailer) hoeft dan ook geen verzendkosten te betalen. Een mooie feature in mijn ogen. Het zou de omnichannel strategie ook enorm versterken. To be continued...

Een andere interessante lezing was die van Anna Meilink, mede oprichter en eigenaar van loavies, een fashion webshop voor meiden rond de 20 jaar. Zij vertelde hoe ze van hun klanten echte fans maakten. Ik was niet de enige die geboeid was, er werden veel vragen gesteld en achteraf stonden ze in de rij om nog het een en ander te vragen of te bespreken. Dat de klanten van loavies echt fan zijn was wel te zien aan de cijfers, 64% van al het verkeer zijn terugkerende bezoekers. Om dit te bereiken maken ze onder andere heel sterk gebruik van social media. Het “loavies meisje” zoals ze hun doelgroep voor ogen hebben, wordt nauw betrokken bij het inkoop proces met “Yay or Nay” acties. Ook wordt er wekelijks shopping money weg gegeven aan één van de happy customers die een foto van zichzelf in een loavies outfit post en daarin het merk tagt, trouwe volgers creëren op deze manier de content. Zo zijn ze in staat om een complete social community om hun webshop te bouwen.

Een interessante dag. Op naar het volgende event: Meet Magento!

Onderwerp(-en): E-commerce tips, Events

Elke maand de laatste ontwikkelingen en trends in je mailbox? Schrijf je dan vandaag nog in op onze nieuwsbrief.