Categorieën
Algemeen nieuws E-commerce tips Nieuws

4 e-commerce trends als aanvulling op jouw e-commerce strategie

We zitten alweer bijna halverwege 2019. Tijd om dus de balans op te maken: hoe staat het met je plannen voor dit jaar? Ben je lekker onderweg? Doelstellingen verpletterd? Of heb je het gevoel dat het bij anderen veel beter gaat dan bij jou en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Of het je nu voor de wind gaat of je juist wat wind in de rug kunt gebruiken, in beide gevallen willen wij je graag vier trends meegeven die je gaan helpen om nog meer te halen uit de tweede helft van het jaar.

Zoals bekend bestaat e-commerce voor een groot deel uit trends die elkaar in rap tempo opvolgen, daarom is het belangrijk om bij te blijven. Hoe solide jouw e-commerce strategie ook is, het blijft noodzaak om de laatste tips en trucs uit de e-commerce markt mee te pikken, of liever zelfs hierin voorop te lopen als het even kan. Elke trend die jij eerder weet te implementeren dan de concurrentie kan jou de voorsprong geven die je wellicht zoekt of beter; de voorsprong behouden.

Om deze reden gaan wij in deze blog dieper in op de volgende vier trends, die we jou willen meegeven:

  1. Consumenten verwachten een optimale en naadloze integratie van on- en offline kanalen;
  2. Consumenten besteden meer tijd op mobiel dan ooit tevoren, het is dan ook van belang om de omnichannel levenscyclus van de klant te optimaliseren;
  3. QR-codes zijn druk bezig met een comeback, zet ze daarom in om de klantbeleving te verbeteren en data te vergaren die je in kunt zetten om de lifetime value van je klant te vergroten;
  4. Als klantloyaliteit voor jou ook relevant is, zorg dan voor een consistente merkbeleving in alle kanalen en touchpoints.

Kortom, wil jij het aandeel in de markt verder vergroten en ben je op zoek naar trends en tips die je kunnen helpen om verder te groeien met jullie e-commerce activiteiten, lees dan verder.

1- Integreer de on- en offline ervaringen

We hebben het vaker in onze blogs en adviesgesprekken over de relevantie van het aan elkaar koppelen van offline omzet aan die van de digitale kanalen. Toch is het belangrijk om op te merken dat de klant in de levenscyclus deze steeds vaker samenvoegt. Er wordt geen verschil meer ervaren tussen on- en offline en als jij dit niet goed voor elkaar hebt dan haken klanten af. Ook qua data is het van het grootste belang om goed inzichtelijk te hebben wat de bijdrage van online aan de offline omzet is en vice versa. Hier goed inzicht in hebben maakt het maken van keuzes vele malen makkelijker en draagt dit vaker bij aan groei dan dat het afbreuk doet.

Of een klant nu online zoekt, offline prijzen vergelijkt en informatie inwint en vervolgens toch weer online tot aankoop overgaat, je hebt een naadloze (dus zonder frictie) overgang nodig tussen online en offline en terug. Lees eens het blog van Hubspot over Casper, Glossier en Outdoor voices, die allemaal zijn begonnen als online pure players die zijn doorgegroeid naar een unieke omnichannel ervaring.

2- Optimaliseer voor Omnichannel

Het is geen vraag meer, alle consumenten hebben inmiddels een crosschannel ervaring met jouw bedrijf of merk. Zonder uitzondering en ook als je het nog niet doorhebt.  Als jij je op dit moment nog blind staart op enkel en alleen kanalen als Amazon, Google Ads of Facebook, is het een kwestie van tijd tot ook jouw klanten worden verleid door creatieve uitingen van de concurrentie via diverse andere kanalen.

Voor velen zal 2018 het jaar zijn geweest waarin de verschuiving van desktop naar mobiel is gegaan. Wel zal er nog een groot deel zijn wat zich op mobiel oriënteert en vervolgens (door gebrek aan UX/UI) overgaat op de desktop voor de daadwerkelijke aankoop. Hoewel wij nog midden in een transformatie zitten van web naar app, en we ondertussen alweer toe zijn aan P.W.A. als volgende stap in mobiel gebruiksgemak, blijft het van levensbelang om jouw merk of bedrijf op de kaart te zetten. Dit kan via diverse kanalen in de customer journey van jouw klant. Ook zul je moeten blijven investeren in het optimaliseren van je huidige mobiele en desktop ervaringen. Maak je gebruik van zuilen of andere instore oplossingen?  Vergeet dan die ook niet. Het is nu misschien nog zo dat deze devices maar nauwelijks worden gebruikt door de consument, de volgende generatie is in aantocht en die zullen dit heel anders ervaren.

Bekijk de data die je tot je beschikking hebt en onderzoek via welke kanalen klanten het meeste bij je komen en via welke kanalen ze het meest tot aankoop overgaan. Dan wordt het misschien tijd dat je de beoogde optimalisaties gaat heroverwegen?

3- Ga opnieuw kijken naar wat je met een QR-code kunt

Het was hip en happening, toen was het weer weg en nu is het terug en zal het waarschijnlijk ook blijven. De QR-code is in bepaalde branches nooit weggeweest, denk aan bijvoorbeeld de reisbranche. In de USA en Europa gaan ook steeds meer e-commerce bedrijven de QR-code opnieuw een plek geven in hun strategie. Zeker nu betaalproviders als Tikkie en iDeal hier gebruik van blijven of gaan maken, lijkt het ook in onze branche een gegeven.

In China betaalt bijna de gehele bevolking alles via hun mobiele telefoon en dit is hoofdzakelijk met het gebruik van QR-codes. Ook zijn grotere merken als Porsche, Amazon en Spotify wakker geworden en maken ook zij opnieuw gebruik van deze technologie. Ook social media als LinkedIN en TikTok maken hier volop gebruik van en zit het in browsers als Chrome en Firefox al standaard als functionaliteit ingebakken. Ook herkend de fotofunctie binnen IOS automatisch QR-codes, en stelt de telefoon voor om de QR-code te openen in de Safari browser.

De QR-code is dus niet alleen een modegril, het geeft je ook direct de mogelijkheid om waardevolle klantdata te verzamelen. En samen met de juiste software (denk aan een D.M.P. of een C.D.P.) kun je deze data inzetten om de meest persoonlijke opvolgingen te automatiseren, mits je dit goed doet uiteraard.

4- Bouw en onderhoud een consistent merk

Het lijkt een inkoppertje, echter zien we het nog zo vaak niet goed gaan. De wereld wordt zo snel transparant voor de consument en/of eindgebruiker. Dit door reviews en social media, door de toegang tot diverse on- en offline platformen en door het toenemen van de concurrentie. In werkelijk elke markt en doelgroep, is het creëren van een unieke en stevige merkbeleving niet meer weg te denken als je mee wilt (blijven) doen. Als jij een sterk merk weet neer te zetten die top of mind blijft en het dus beter doet dan de concurrent op basis van onderscheidend vermogen, is het aannemelijker dat jij makkelijker en zelfs goedkoper nieuwe klanten weet te acquireren en aan je kunt binden.

Met een sterk en onderscheidend merk kun jij de lifetime value van je klanten vergroten en dus een grotere share of wallet realiseren. Een aantal tot de verbeelding sprekende voorbeelden als Apple, Ikea en Coca Cola geven het goede voorbeeld dus laat je inspireren door deze grootheden.

Waarom je druk maken over trends

Ze vliegen vaak vanzelf wel weer over en we hebben andere zaken waar we ons drukker over kunnen maken… In ons nuchtere Nederland natuurlijk een veel gehoord argument.Binnen e-commerce leven we, zoals gezegd, voor een groot deel op trends en is het van belang om hierin voorop te gaan lopen. Als je ze vroeg weet te spotten en goed weet in te haken kun je dit jaar, en als het even meezit, de komende jaren genieten van een goede return on investment.

Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken met het spotten van de laatste trends en ontwikkelingen? Of wil je eerst wel eens weten of jij de basis voldoende op orde hebt om je überhaupt al druk te kunnen maken over het spotten, integreren en optimaliseren van trends? Neem dan eens vrijblijvend contact op met onze e-commerce experts en wij kijken graag samen met jou naar de e-commerce strategie en optimalisaties binnen de diverse afdelingen en kanalen.