Categorieën
Magento Nieuws

Google stopt met Google Shopping integratie voor Magento

Overal kwam ineens het nieuws voorbij dat Google stopt met de Google Shopping integratie voor Magento, BigCommerce en PrestaShop. Anderhalf jaar geleden kondigde Google aan dat het mogelijk was om via een API de datafeed voor Google Shopping te exporteren. Nu stoppen ze daar dus vanaf 20 march 2018 mee.

“We’re retiring these inputs in order to better focus on solutions that will make the Shopping ads onboarding a more seamless experience,”

{{cta(‘e526798f-6e86-41a5-b4f0-f27f94733478’)}}

Het automatisch importeren van een feed klinkt natuurlijk heel handig. Je hebt er geen omkijken naar en je producten verschijnen bijna vanzelf in Google Shopping. Maar desondanks was het geen breed ingezette manier om Google Shopping feeds te maken vanuit Magento. Wij denken dat dit zeker te maken heeft met het feit dat Google er nu dus ook mee stopt.

Een van de nadelen van deze oplossing is namelijk dat je geen geoptimaliseerde advertenties kan maken. De titels en product omschrijvingen dienen er natuurlijk voor je  webshop op een bepaalde manier uit te zien. Maar zodra je deze titels en omschrijvingen 1-op-1 overneemt voor een Shopping advertentie geeft dit vaak slechte resultaten qua CTR en een lage conversieratio.

“We’re continuing to work with e-commerce platforms to explore more frictionless integration opportunities.”

Wil je dus echt voordelen en omzet uit Google Shopping halen dan is een optimalisatie van je content dus een vereiste. Een tussenstap tussen de Google Merchant Center en Magento is dus erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een oplossing zoals van bijvoorbeeld Channable. Zij hebben een module ontwikkeld voor Magento 1 en Magento 2 waarbij je gegevens vanuit Magento kan inladen in een apart programma. In dit programma kun je dan alle content Google Shopping ‘proof’ maken om zo de best geoptimaliseerde advertenties te kunnen tonen.

Op de Marketplace van Magento staan ook diverse andere oplossingen die het gat zullen opvullen zodra de gehele API integratie van Google definitief stopt. Een voorbeeld van zo’n module is de Rocketweb Feed Manager. Met deze module kun je in de backend al instellingen doorvoeren zodat je feed klaar is om Google Shopping advertenties te genereren.  Zorg er wel altijd voor dat de module goed getest is op jouw omgeving. Mijn collega Willem heeft laatst een blog geschreven waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste module.

Wil je meer informatie of advies omtrent dit onderwerp. Neem gerust contact op voor een kop koffie. Ook hebben wij begin 2018 onze eigen Magento Marketplace gelanceerd.