Categorieën
Magento Nieuws

Magento 2: moet je al overstappen?

Al jaren gonste het: er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van het populaire e-commerce systeem Magento. Eentje waarin de gebruiksvriendelijkheid en de prestaties verbeterd worden en die toekomstproof is. De release liet lang op zich wachten, maar nu is Magento 2 dan toch officieel gelanceerd. De eerste geluiden zijn erg positief, maar voor veel Magentogebruikers werd direct duidelijk dat de update naar Magento 2 niet gemakkelijk wordt. Nu staan ze voor een lastige keuze: overstappen naar Magento 2 of toch nog blijven hangen bij Magento 1? Als Magento specialist willen we je op weg helpen door de belangrijkste overwegingen aan te stippen.

Magento 1: vertrouwd, maar verouderd

Een bekend platform

Magento 1 bestaat ondertussen al acht jaar en heeft het grootste e-commerce marktaandeel van 17 procent. Dit betekent niet alleen dat het systeem bekend is bij veel webontwikkelaars, maar ook dat ze hier ondertussen slim en efficiënt in kunnen bouwen. Een ervaren Magent ontwikkelaar heeft (op dit moment) een Magento shop sneller opgebouwd in Magento 1 dan in Magento 2. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren zoveel extensies voor Magento gebouwd dat zelfs de meest excentrieke vragen van klanten relatief gemakkelijk zijn op te lossen in Magento 1.

Trage basiscode

Dat Magento 1 eigenlijk uit 2007 stamt heeft ook een nadeel. De basis van het systeem is oud. En een verouderd platform betekent niet alleen dat de technieken niet altijd meer efficiënt zijn, maar in dit geval betekent het ook dat de basiscode behoorlijk zwaar is. Een niet-geoptimaliseerde Magento 1 shop is daarom vrij traag. Dit wordt veel aangewezen als dé reden dat men aan de ontwikkeling van Magento 2 gestart is: een frisse start vanaf de kern van het platform.

Nog drie jaar ondersteuning

Magento zal Magento 1 nog drie jaar ondersteunen. Dit betekent dat er geen directe spoed is om aan de slag te gaan met Magento 2. ‘Ondersteunen’ betekent in dit geval echter dat Magento 1 alleen wordt onderhouden, maar alle nieuwe ontwikkelingen naar het Magento 2 platform gaan. Je bent voor de komende drie jaar dus nog veilig, maar je software zal niet groeien in nieuwe functionaliteiten.

{{cta(’19e6b859-c24f-4db3-b054-09132e550b22′,’justifycenter’)}}

Magento 2: verbeterde performance en gebruiksvriendelijker

Nieuwe en schone installatie is verplicht

Magento 2 is een volledig nieuw platform, helemaal vanaf de grond af aan gebouwd. Zo’n grote verandering geeft veel voordelen, maar ook één groot nadeel. Overstappen gaat tijd en geld kosten. De grootste boosdoener daarvan is de totaal vernieuwde kern van Magento. Deze zorgt ervoor dat een volledig schone installatie nodig is, ook als je een bestaande Magento shop over wilt zetten naar Magento 2. Er zullen in de toekomst wel handige Magento migratie scripts ontwikkeld worden die de overstap zo makkelijk mogelijk maken, maar zover is het nog niet, en veel werk is dus onvermijdelijk. Kleine troost is dat de database in Magento 2 veel overeenkomsten houdt met Magento 1, waardoor de data overzetten relatief gemakkelijk wordt.

Gebruiksvriendelijker voor webshopeigenaren

Je kunt er bijna niet omheen dat Magento 2 zoveel gebruiksvriendelijker is dan Magento 1. Er is grondig geschrapt in de kern en duidelijk gezocht naar manieren waarop er gemakkelijker en gestroomlijnder met Magento gewerkt kan worden.

{{cta(‘545a50ca-db16-45ba-ba6f-c4aaa1240a23′,’justifycenter’)}}

Voor webshopeigenaren betekent dit een gebruiksvriendelijke interface waarmee ze veel gemakkelijker met Magento kunnen werken. Zo is het aanmaken of aanpassen van producten een stuk duidelijker en kan je als webshopeigenaar zelf aanpassingen doorvoeren in het thema van je webshop. Daarnaast is het nieuwe basisthema van Magento volledig responsive en is het makkelijker gemaakt voor developers om eigen thema’s ook responsive te maken.

Nieuwe technieken

Voor ontwikkelaars betekent Magento 2 dat ze efficiënter en met betere code kunnen werken. Naast dat de nieuwe kern van Magento 2 al voor een snelheidswinst zorgt, zijn er technieken als Varnish Cache toegevoegd, die voor zulke korte laadtijden zorgen dat je bijna niet gelooft dat het Magento is.

Ook bevat het een nieuw testingframework die ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om de prestaties van de webshop te optimaliseren. Door hier gebruik van te maken kan je eerder fouten vinden en voorkomen, wordt je code van betere kwaliteit en wordt het mogelijk om snellere releases te doen. Andere nieuwe technieken als PHP 5.5, jQuery en een standaard less CSS preprocessor geven de developer ook handvaten om efficiënter te werken. En dat ziet de webshopeigenaar weer terug in de maandelijkse ontwikkelkosten.

Veel extensies nog niet klaar voor gebruik

Wil je overstappen naar Magento 2, houd er dan rekening mee dat op dit moment het grootste deel van de extensies nog niet Magento 2 proof zijn. Omdat Magento 2 zo fundamenteel andere code heeft, moeten de extensiebouwers hun extensies eerst compatible maken. Dit kost even wat tijd, maar het heeft ook een voordeel. Nu de extensiebouwers terug naar de tekentafel moeten is er ruimte voor een kritische blik en verbeteringen. Deze zullen allemaal doorgevoerd worden in de nieuwe Magento versie.

{{cta(‘b54283a5-a9ee-4bd9-8afe-a36bf12980f4′,’justifycenter’)}}

Controleer ook eerst of Magento 2 wel goed kan draaien op jouw hostingomgeving. Zo is ons Magento platform zó specifiek voor Magento 1 geoptimaliseerd dat we eerst wat werk moeten verrichten voordat je Magento 2 webshop optimaal kan draaien. Begin january leveren we ons platform op waar Magento 2 echt tot z’n recht komt.

Overstappen of toch nog even wachten?

Samengevat: waar moet je rekening mee houden als je een nadenkt over een overstap naar Magento 2?

Start je een nieuwe shop? Begin met Magento 2

Ondanks dat de plus- en minpunten per Magento versie ook afhangen van jouw webshop en jouw situatie, is ons advies duidelijk. Begin je een nieuw Magento project en is er geen strakke deadline (binnen 6 maanden)? Begin dan in Magento 2. Op korte termijn heb je te maken met extra ontwikkelkosten (ook je ontwikkelaar moet nog even wegwijs worden in het systeem), en loop je mogelijk tegen problemen met extensies aan, maar op de lange termijn zet je de slimste stap. De nieuwe technieken, responsive thema’s en performance winst van Magento 2 zal een lange adem hebben.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat de overstap naar Magento 2 onvermijdelijk is door de beperkte ondersteuning van Magento 1. Dit betekent dat je de investering toch voor de boeg hebt. En start je nu in Magento 1? Dan investeer je dus dubbel!

{{cta(‘7cd7df7e-37d6-4f74-b77a-1b633639f633′,’justifycenter’)}}

Heb je al een webshop? Wacht dan niet af!

Heb je een bestaande webshop? Dan kleven er aan de overstap naar Magento 2 nog wat uitdagingen. Maar dit betekent niet dat je dan nu nog stil moet zitten. Ga alvast aan de slag met jouw webshop en Magento 2. In january leveren we ons Magento 2 hostingplatform op, en vanaf dan kun je met een gratis testaccount rustig een aantal weken met Magento 2 gaan stoeien. Dan kun je zelf bekijken wat de overstap voor jouw shop te betekenen heeft. Overstappen hoeft niet binnen nu en een paar maanden, maar laat die nieuwe technieken niet aan je neus voorbij gaan!

Lees het hele artikel op Emerce