Categorieën
Magento Nieuws

Magento shop in één seconde laden

Tijd is geld. In de e-commerce wereld gaat dit zeker op. Elke seconde dat jouw shop er over doet om te laden kost 7% conversie. Na 3 seconden haakt het gros van de bezoekers af en verlaat je shop.
Daarom is een van de vragen die wij, als Guapa, vaak krijgen: Kunnen jullie er voorzorgen dat mijn shop binnen één seconde op mijn beeldscherm staat?

Er zijn helaas te veel factoren om hier volmondig ja op te zeggen. Niet iedereen maakt bijvoorbeeld gebruik van een glasvezelverbinding of hebben 4G tot hun beschikking op hun telefoon. Dan is er ook nog het verschil tussen internetbrowser, wat voor device je gebruikt en welke features zijn er in de shop zitten.

Links- of rechtsom, een trage site kost geld. Het is dus wenselijk om jouw shop te versnellen en hier ook goed in te investeren. Een van de technieken is upgraden naar het HTTP/2 protocol op jouw webserver. De opvolger van het HTTP/1.1 protocol.

“HTTP Protocol zorgt voor de connectie tussen een webserver en de browser van een bezoeker, waarover de pakketjes (CSS, Javascript, afbeeldingen etc) worden uitgewisseld.”

In tegenstelling tot HTTP/1.1 zorgt HTTP/2 er voor dat meerdere bestanden tegelijkertijd worden ingeladen in de browser, in plaats van een aantal parallel. Hoeveel dit er bij HTTP/1.1 zijn verschilt per browser, maar zijn er maximaal 6 tot 8 bij de meest moderne browsers. Doordat er echter maar 1 aanvraag tegelijk kan worden afgehandeld blijft hier een bottleneck in zitten. Daarnaast is HTTP/2 binair, wat efficiënter is om mee te communiceren, ten opzichte van HTTP/1.1 welke tekstueel is en meestal extra data nodig heeft om duidelijk te maken om wat voor tekens het gaat.

HTTP/2 maakt gebruik van multiplexing, de pakketjes kunnen daarmee tegelijk afgehandeld worden. Zie het als een vijfbaansweg waar je pakketjes naast elkaar kunt versturen en eenbaansweg waar pakketjes achter elkaar verstuurd. Doordat de aanvragen tegelijk afgehandeld kunnen worden kunnen meerdere stylesheets, javascripts en afbeeldingen tegelijk worden ingeladen in de webbrowser en daardoor in een split second op het scherm van jouw bezoeker staat. Dit zonder dat er allemaal workarounds nodig zijn. Met HTTP/2 hoef je bijvoorbeeld niet al je JS en CSS samen te voegen tot enkele bestanden. Of gebruik te maken van één of meerdere Content Delivery Networks om jouw statische bestanden af te leveren.

Toch zijn deze workarounds niet onzinnig en kunnen deze nog goed samenwerken met HTTP/2. Bijvoorbeeld door het gebruik van CSS-Preprocessors kun je efficiënter CSS bestanden aanmaken. Het gebruik van een CDN is wenselijk als als je internationaal georiënteerd bent, een cookie-less domain voor je static-resources wilt of als je bepaalde JS/CSS libraries sneller wilt laten inladen.

Wil je zien hoe snel HTTP/2 in de praktijk is? Kijk dan eens naar een aantal shops die het nu al gebruiken: https://www.opisopvoordeelshop.nlhttps://www.babyplanet.nl en https://www.soak.nl.

*Hoe activeer je HTTP/2*

HTTP/2 is een server-gerelateerde instelling en vraagt niet veel aanpassingen aan jouw shop. Behalve dat jouw shop gebruik maakt van een SSL-certificaat. Al is dit geen vereiste voor HTTP/2, is het voor Google Chrome en FireFox verplicht om er gebruik van te kunnen maken.

Heb je een Byte Hypernode? Dan is het SSL certificaat voldoende, en heeft Byte de rest al ingesteld. Heb je een andere hosting omgeving? Dan kun je contact op nemen met jouw hostingpartij om HTTP/2 te laten activeren.

De snelheidswinst van HTTP/2 is direct zichtbaar, wil je nog meer snelheid optimalisaties doorvoeren voor jouw Magento shop? Neem dan contact op met je Magento partner of plan een Magento 2 demo met onze experts in