Categorieën
Algemeen nieuws

Van Showrooming, naar Webrooming, naar Boomerooming

Dat consumenten graag producten vergelijken, dat wisten we al. Dat ze daarvoor vaak oriënterend onderzoek doen, is ook al langer bekend. Zo wordt er al enige tijd gesproken over showrooming waarbij consumenten producten bekijken in de fysieke winkel en daarna de producten online opzoeken bij een andere aanbieder. Veel retailers vrezen dat dit fenomeen de ondergang van de fysieke winkel betekent. Die angst is echter ‘ongegrond’ volgens onderzoek van ABN AMRO. Webrooming, waarbij consumenten eerst online oriënteren en daarna offline producten kopen, gebeurt namelijk veel vaker dan showrooming; het gaat om respectievelijk 3 procent versus 28 procent van de respondenten. Consumenten ervaren namelijk nog veel barrières voor het doen van online aankopen.

In Engeland duikt er echter een nieuwe trend op in de customer journey: boomerooming. Consumenten gaan zich eerst online oriënteren, gaan daarna naar de fysieke winkel om de daadwerkelijke look-and-feel van producten te ervaren waarna ze de uiteindelijke aankoop online doen. Uit onderzoek van RedSnapper blijkt dat ruim 62 procent van de ondervraagden wel eens geboomeroomd heeft. Ook in dit onderzoek is het grootste obstakel voor online winkelen het gebrek aan de mogelijkheid om de producten te zien en te voelen voordat een aankoop gedaan wordt. Ruim 46 procent zegt hier last van te hebben. Door te boomeroomen tackelen de consumenten dit obstakel.

Het boomeroom fenomeen is een duidelijk voorbeeld van omnichannel commercie en is dan ook slecht nieuws voor de zogehete “pure players” zowel online als offline. Het is duidelijk dat een omnichannel strategie voor retailers de toekomst heeft. Consumenten kunnen dan genieten van het beste van de twee werelden. Ze hebben de voordelen van online shopping zoals keuze, gerichte zoekopties en lagere prijzen en de voordelen van de fysieke winkel. Wanneer retailers bovendien gebruik maken van data analyses van zowel het online als offline koopgedrag van de consument met behulp van bijvoorbeeld Google Universal Analystics kan er zelfs een succesvolle omnichannel+ strategie opgebouwd worden.