Categorieën
Algemeen nieuws

Waarom jouw webshop geschikt moet zijn voor mobiel

Heb jij als webshop houder nog steeds geen mobiele webshop? Lees dan snel verder! Mobiel shoppen is stevig in opkomst, zowel op smartphones als op tablets. De verwachting is zelfs dat binnen afzienbare tijd meer online aankopen worden gedaan via mobiele apparaten dan via een desktop. Dit is een ontwikkeling die je als webshop eigenaar niet meer kunt negeren. Sterker nog: wanneer jouw shop niet geschikt is voor mobiel, zullen je klanten uiteindelijk afhaken…

Om je meer inzicht in deze belangrijke ontwikkeling te geven, begin ik eerst met wat cijfers:

  • Ruim 30% van alle webshop bezoeken wordt momenteel gedaan via een mobiel apparaat. Dat was in 2010 nog niet eens 4%!
  • Van alle online aankopen via mobiel wordt op dit moment maar liefst 1/3 via smartphone en 2/3 via tablet gedaan.
  • Interessante cijfers van bedrijven die goed op de mobiele ontwikkeling inspeelden: het mobiele aandeel van de omzet van RFS Holland Holding groeide met 36%, van Worldticketshop met 44% en die van Thuisbezorgd.nl zelfs met wel 78%!

Wees je concurrent dus voor!

Wat houdt een mobiele webshop in, anno 2014?

Oké, mobiel-proof dus. Concreet betekent dit dat je het je klant zo gemakkelijk mogelijk moet maken. Je shop moet snel, duidelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Dat houdt o.a. het volgende in:

  • Je webshop moet responsive zijn: het moet niet uitmaken met wat voor apparaat de klant je shop bezoekt. Het past zich automatisch aan aan het formaat van het mobiele apparaat. Dit is zowel gebruiksvriendelijk voor bezoekers als voor zoekmachines. Wanneer je namelijk site niet responsive, zijn er twee URL’s nodig om gevonden te worden: een mobiele en een ‘vaste’. Dit heeft gevolgen voor je vindbaarheid in Google, omdat Google websites met de meeste traffic bovenaan zet. Wanneer jouw website via twee URL’s te bereiken is, wordt de traffic naar je webshop over twee URL’s verdeeld en daal je in de zoekresultaten.
  • Omdat internet vaak trager werkt op mobiele apparaten is het belangrijk dat de filtermethoden van je mobiele webshop goed zijn, zo komt de klant sneller bij het product dat hij zoekt.
  • De meeste mobiele aankopen worden tegenwoordig gedaan op een tablet. En laten tablet-gebruikers nou net een voorliefde voor video hebben! Zoals ik eerder al schreef verhoogt een productvideo de kans op conversie tot wel 85%. Wij zien een kans! Zorg dus dat er, ook op je mobiele webshop, goede productvideo’s beschikbaar zijn.
  • Niet geheel onbelangrijk: betalingsgemak. Het aankoopproces moet snel en gemakkelijk zijn. Er zijn bancaire apps ontwikkeld die het mogelijk maken met één druk op de knop een betaling te doen, zonder dat daar nog een Random Reader of e-dentifier voor nodig is. Wanneer de klant vindt dat dit proces te lang duurt, zal hij afhaken.

Meer weten over wat voor kansen er voor jouw webshop in het verschiet liggen met de opkomst van mobiel shoppen? Neem dan contact op.