Categorieën
Algemeen nieuws Conversie optimalisatie Magento Nieuws

De conversiemagie van achteraf betalen

Wanneer een consument in een webshop een product aanschaft, doet hij dat alleen op basis van een afbeelding en een omschrijving. In goed vertrouwen betaalt hij voor het item en hoopt dat het bij de levering voldoet aan de verwachtingen. Gek eigenlijk, toch?

Precies om deze reden wint achteraf betalen aan terrein. Consumenten betalen pas als ze honderd procent tevreden zijn over het bestelde product. En zo biedt de merchant een extra service aan zijn klant, die zorgt voor meer conversie. Een groeiend aantal consumenten en merchants ziet het voordeel van deze manier van afrekenen. Achteraf betaaloplossingen zijn het afgelopen jaar zelfs het hardste gegroeid van alle betaalwijzen in Nederland. Klarna’s Betaal later-oplossing is vorig jaar zelfs 75 procent gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor. Uit onderzoek van Klarna, de Emotional Shopping Index, blijkt dat 53 procent van de Nederlandse consumenten wel eens voor achteraf betalen heeft gekozen. Vrouwen doen dit iets vaker (60%) dan mannen (47%).

De voordelen van achteraf betalen

Het biedt niet alleen voordelen voor de consument, maar ook voor de merchant. Deze methode zorgt namelijk om verschillende redenen voor een boost van de conversie. Een achteraf betaalmethode, zoals die van Klarna, is in Magento makkelijk te integreren via een PSP (payment service provider).

Uit de Emotional shopping Index blijkt dat 23 procent van de consumenten meer geld zou uitgeven aan een aankoop als er de optie tot achteraf betalen zou zijn. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Vijf redenen waarom deze oplossing voor meer conversiemagie zorgt:

 1. Het vermindert frictie in het aankoopproces
  Frictie, in welke vorm dan ook, in het shopproces zorgt ervoor dat potentiële klanten besluiten om toch van de aankoop af te zien. Hier geldt de regel: hoe makkelijker het aankoopproces, hoe sneller iemand geneigd zal zijn om iets te bestellen. Achteraf betalen is een goede manier om frictie weg te nemen. Wanneer een klant snel een order wil plaatsen, scheelt het veel tijd en moeite om voor een achteraf betaaloplossing te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer een consument onderweg is, heeft hij of zij niet altijd de tijd om een volledige betaling meteen af te ronden. Vaak komt er een random reader en meerdere inlogcodes aan te pas. Met achteraf betalen komt het betaalstukje op een ander moment en de bestelling kan sneller afgerond worden. Dit zorgt voor een conversieverhoging voor de webwinkel. Gemiddeld gaat de conversie door het aanbieden van achteraf betalen 10% omhoog.
 2. Het biedt de mogelijkheid om de bestelling eerst thuis te bekijken
  Doordat consumenten pas hoeven te betalen nadat ze de producten thuis hebben ontvangen, geeft dit hen tijd om de bestelling eerst thuis goed te bekijken. Met name in het fashionsegment is dit van belang. Consumenten vinden het prettig om kleding thuis eerst te passen.Veel online retailers zijn bang dat achteraf betalen leidt tot meer retouren en dus meer gedoe. Het klopt dat er binnen e-commerce meer wordt geretourneerd dan bij fysieke winkels. Maar juist bij online retail zijn retouren een krachtig middel om klanten over te halen tot het plaatsen van een bestelling. Achteraf betalen geeft ze de zekerheid dat ze niet betalen voor iets waarvan de kans aanwezig is dat ze het niet willen. Dit verlaagt de drempel om een bestelling te plaatsen en verhoogt de gemiddelde orderwaardes. Het zorgt er daarbij voor dat er onnodig geschuif met geld wordt voorkomen en creëert loyale klanten.
 3. Het geeft potentiële klanten financieel iets meer ruimte
  Een achteraf betaaloptie geeft consumenten financieel meer ruimte omdat ze de betaling kunnen opschuiven. Met Klarna’s Snooze it-functie in de app hebben klanten de mogelijkheid om hun betaling 30 dagen extra uit te stellen. Dit is met één druk op de knop mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld de betaling uitstellen tot na het ontvangen van hun salaris. Dit betekent niet dat mensen plotseling dingen kunnen aanschaffen die ze zich niet kunnen veroorloven. Klarna beschermt consumenten hiertegen door eerst een risicocheck uit te voeren waarbij wordt gekeken of zij de financiële ruimte hebben. Geen risico’s dus, voor zowel de consument als de merchant.
 4. Het is veilig en straalt vertrouwen uit
  Consumenten zien webshops die achteraf betalen aanbieden als betrouwbaar: 47 procent van de respondenten van de Emotional Shopping Index vertrouwt een winkel meer als er achteraf betalen wordt aangeboden. Ook de Consuwijzer adviseert consumenten om gebruik te maken van achteraf betalen voor veilig online winkelen. Steek dus niet onder stoelen of banken dat jouw webwinkel achteraf betalen aanbiedt en zet het in de footer of header. Naast dat achteraf betalen veilig is voor de consument, is het ook veiliger voor de merchant. Klarna neemt het financiële risico over en zorgt ervoor dat de merchant altijd betaald krijgt.

Achteraf betalen met Klarna in Magento

De webshops Gabinova en Fotobehang maken al gebruik van achteraf betalen met Klarna in Magento. Beide bedrijven zijn lokaal begonnen en inmiddels uitgegroeid tot internationaal georiënteerde ondernemingen. Zo is Gabinova sterk in het zelf produceren van Schanskorven, stenen in een stalen frame als afscheiding of decoratie van tuin of erf. De schanskorven gaan inmiddels heel Europa door. De implementatie van Betaal later op het nieuwe Magento 2 platform heeft onder meer door de merkbekendheid van Klarna in Duitsland vanaf de eerste dag voor 45% meer orders gezorgd t.o.v. dezelfde periode vorig jaar zonder Klarna maar met een andere achterafbetaal optie. Daarnaast kon Gabinova, mede doordat Klarna een stabiele Magento 2 module op de markt heeft gebracht, snel de Duitse markt op. Zo kan er voor een op maat gemaakt, groot en zwaar product toch een smoooth shopervaring worden geboden.

Daarnaast is zeer recent een mooie case van Fotobehang op Magento 2 Commerce Cloud door ons opgeleverd. What’s in a name: deze webshop is een snelgroeiende Nederlandse specialist in het produceren van fotobehang. Fotobehang bestaat krap een jaar en blijft maar groeien. Bij dit maatwerkproduct is de shopervaring van groot belang. Met een opvallend product wat op maat gemaakt wordt, vaak zelfs met een eigen afbeelding, wil de klant zeker zijn van de kwaliteit. Achteraf betalen met Klarna zorgt er voor dat de drempel weggenomen wordt om een uitgave te doen zonder eerst het resultaat te kunnen zien. Met Magento 2 Commerce Cloud in combinatie met de Klarna extensie kan Fotobehang haar groeiambities naar het buitenland, onder andere Duitsland, realiseren.

Kortom: er is geen reden meer om aan achteraf betalen te twijfelen. Met achteraf betalen biedt je een extra service aan klanten en groeit de conversie aanzienlijk.