Categorieën
Algemeen nieuws Cultuur E-commerce tips Nieuws

Scrum op een A4’tje: wat is nou het voordeel om je project te ‘Scrummen’?

Scrum? Waarom moet dat en wat is het eigenlijk? Die vraag krijg ik niet alleen op verjaardagsvisites, maar ook bij bedrijven. Wij hebben er voor gekozen om vol voor Scrum te gaan in ons proces, maar als klant moet je je daar ook maar in kunnen vinden. Als je eenmaal gewend bent wil je bijna niet anders meer, maar daarvoor moet je eerst wel de keuze maken. Daarom is het goed om te weten wat het je oplevert.

Business Value

Scrum is er op gericht om in korte periodes (sprints) werkende producten op te leveren. Dat alleen is al heel erg fijn, omdat je na elke sprint telkens weer een verbeterd product hebt. Wat ik alleen nog wel interessanter vind: het voorziet er ook in dat er telkens business value wordt opgeleverd. Want elke feature wat je laat ontwikkelen, is niet zomaar uit de lucht gegrepen en ‘maar gebouwd’.

Als het goed is heeft je Product Owner samen met het Development Team namelijk een hele product backlog opgesteld. Daarop staat een hele berg aan functionaliteiten die je in de toekomst wilt gaan ontwikkelen. De Product Owner heeft zicht op de langere termijn planning (releaseplanning) en bepaald welke features op korte termijn de meeste Business Value zullen opleveren. Deze komen bovenaan de backlog te staan. Het Development Team werkt altijd samen met de Product Owner de features bovenin de backlog uit in een Refinementsessie, zodat in de eerstvolgende sprint die features kant en klaar zijn uitgewerkt en ontwikkeld kunnen worden. Op die manier krijg je na elke sprint altijd een verbeterde versie van je product! Ten opzichte van bijvoorbeeld de watervalmethode heb je vaker een oplevermoment, waardoor je meer grip hebt op het product zelf en bijvoorbeeld sneller kunt inspelen op veranderingen in de markt.

“De werkmethodiek spreekt mij enorm aan, hierdoor kunnen wij snel onze groei doelstellingen realiseren.”

Fons Hofstra, E-commerce Manager bij BMN Bouwmaterialen

Focus

Focus is een van de kernwaardes van Scrum. Wat wij in de jaren dat we met Scrum werken al wel hebben ondervonden, is dat elke rol absolute focus moet hebben op wat er op de product backlog en in de sprint gebeurd. Doe je ‘het er even bij’ naast je werkzaamheden als duizendpoot binnen de organisatie, dan gaat het je weinig opleveren.

Als lid van het Development Team ben je constant gefocust op het opleveren van de features die je vooraf in de Sprintplanning hebt vastgesteld. Als Product Owner ben je constant gefocust op het waarborgen van de business value en er voor te zorgen dat alle informatie die je om je heen verzamelt correct en met de juiste prio op de backlog komt te staan. Daarnaast houdt je de stakeholders en het budget in de gaten, zodat er constant openheid is over de stand van zaken van het product. De samenwerking onderling is hierin essentieel. Dat is ook de reden dat er elke sprint een Daily Scrum (dagelijks moment voor werkoverleg), Sprintreview (oplevering van het (deel)product) en retrospective (evaluatie van samenwerking en proces) zijn.

Begin bij de basics en wordt beter

Het mooie aan Scrum is dat je het door een aantal basics op orde te hebben je al kunt beginnen met ‘bouwen’. Het is gericht op telkens een beetje beter worden. Dat geldt voor de mensen die er mee werken, maar ook het product wat opgeleverd wordt. Mijn ervaring is dat dat voor alle partijen een stuk plezieriger werkt. En wie dit alles faciliteert en zorgt dat het team zijn werk kan doen? Juist; de Scrum Master.