Categorieën
Algemeen nieuws

Google Advertising Fundamentals examen-ervaringen

Als online marketeer bij Guapa staat kennis voorop om onze relaties te kunnen adviseren. Daarom heeft Guapa de Google Partner-status, een professionele erkenning door Google. Dit betekent dat wij als organisatie gezien worden als een betrouwbare en vakkundige zakenpartner.

Google Partner word je niet zomaar, één van de vereisten om Google partner te worden is dat er minimaal één medewerker is gecertificeerd voor Adwords. Bij Guapa gaan we een stapje verder, al onze online marketeers dienen gecertificeerd te zijn. Als nieuwe online marketeer bij Guapa ben ik dan ook druk bezig met het behalen van de certificering, Google Advertising fundamentals. Het eerste examen heb ik inmiddels behaald, op naar het tweede examen! In deze blog deel ik mijn ervaringen.

Hoe word je Adwords gecertificeerd?

Om Adwords gecertificeerd te worden moet je twee examens halen. Het eerste examen gaat over de basisbeginselen van adverteren. Voor het tweede examen moet je een onderwerp kiezen waarin je je specialiseert. Hierbij kun je kiezen uit het ‘Advanced Search-examen’ of het ‘Advanced Display-examen’.

1. Examenvoorbereiding basisbeginselen van adverteren

Het eerste examen heeft met name betrekking op de basisaspecten online adverteren. In de voorafgaande lessen leer je de Adwords interface en advertentiemogelijkheden tot in detail kennen.

De tentamenstof bestaat uit tien verschillende hoofdstukken. Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de onderwerpen.

{{cta(’92d9b46d-0b71-4edf-ba4e-ebfc89a9ef5b’,’justifycenter’)}}

Wanneer je alle tekst uit de lessen achterelkaar zet komt dat neer op zo’n 330 bladzijden. De pdf versie van de lessen is in de Engelse versie te downloaden onder hoofdstuk 11. Afhankelijk van de voorkennis en de ervaring is minimaal 1,5 week studeren aan te raden.

De stof is vaak redelijk droog, daarom ben ik gelijk aan de slag gegaan met het toepassen van de stof in een nieuw Adwords account (zonder facturering ingesteld). Hierdoor krijg je meer ‘feeling’ met de stof en leer je het systeem beter kennen.

2. Het Google Advertising Fundamentals examen

Het examen bestaat uit 90 multiplechoicevragen waarvan 85 procent van de antwoorden goed dient te zijn. Je dient dus 77 vragen goed hebben waarvoor je twee uur de tijd hebt. Benut deze tijd goed voor het beantwoorden van de vragen, want als je eenmaal een antwoord gegeven hebt is dit definitief waardoor geen wijzigingen meer gemaakt kunnen worden.

De theorie kunnen toepassen is noodzakelijk om aan de slag te gaan. Daarom worden er naast vragen over definities ook veel praktijkgerichte vragen gesteld om te zien of je in staat bent de stof toe te passen. Deze vragen gaan over fictieve opdrachtgevers die een bepaald doel willen bereiken met hun campagne. Een voorbeeld is het beantwoorden van de vraag: ‘Welke biedstrategie is het meest geschikt voor deze klant?’. Met alleen theorie stampen kom je er dus niet.

De onderliggende werking van Adwords komt ook uitgebreid aan bod. Onderwerpen die hierbij naar voren komen zijn o.a. het bepalen van de kwaliteitsscore en de werking van de Adwords veiling.

Daarnaast worden er veel vragen gesteld over de werking van de interface van Adwords zoals het wijzigen van instellingen op campagne- en advertentiegroepsniveau. Verder kun je vragen verwachten over de rechten van verschillende typen accounts gesteld. Dit gedeelte van de stof is misschien minder interessant om te leren maar essentieel om het examen te halen.

Na de laatste vraag krijg je direct te zien hoeveel vragen je goed beantwoord hebt en of je het examen gehaald hebt. Je krijgt hierbij helaas geen inzage in de specifieke vragen die je fout hebt gemaakt.

Persoonlijk heb ik veel gehad aan dit examen. Ondanks mijn ervaring met het beheren van enkele campagnes heb ik toch veel nieuwe technieken en tactieken geleerd. Een voorbeeld hiervan is het draaien van lokale advertenties naast landelijke advertenties voor dezelfde zoekwoorden. Lokaal zul je vaak veel beter converteren waardoor je hier relatief meer budget aan kunt uitgeven. Dit zou een manier kunnen zijn om meer rendement uit je advertenties te halen.