Categorieën
Magento Nieuws

Magento shops bouwen met SCRUM

Tot een jaar geleden gebruikten we de watervalmethode of KANBAN voor het uitvoeren van al onze projecten. En voor de Magento webshops die we op dat moment maakten, werkte dat (meestal) ook wel prettig. Maar de Magento webshops die we bouwen worden steeds groter en complexer. Juist bij die grote projecten liepen we steeds vaker tegen tegen onvoorziene zaken aan. De watervalmethode biedt namelijk geen ruimte voor voortschrijdend inzicht.

Op het moment dat alles af is, wordt de webshop opgeleverd. Op dat moment kan de klant gaan testen. Tijdens dat testen kan blijken dat bepaalde zaken in de praktijk toch anders werken dan verwacht of gewenst. Ook kan de klant tijdens het testen van de webshop tot nieuwe inzichten komen die leiden tot nieuwe wensen en wijzigingen die, nu de webshop zo goed als af is, heel ingrijpend kunnen zijn.

{{cta(‘e526798f-6e86-41a5-b4f0-f27f94733478′,’justifycenter’)}}

In de praktijk gebeurde dit regelmatig. Daarnaast werd de planning bij deze grote projecten zelden gehaald. Bij de watervalmethode deel je het project op in verschillende fases (concept, io, design, etc.). De klant bepaalt wanneer het project door kan gaan naar de volgende fase. Als er zich een probleem voordoet in een van de fases, ligt het project stil en loopt het project direct vertraging op.

SCRUM = opdelen in sprints

Bij SCRUM wordt een project niet opgedeeld in fases, maar in sprints. In elke sprint wordt er een afgebakend (deel)product opgeleverd. Aan het begin van het project delen we de bouw van de Magento webshop op in user stories die weer worden opgedeeld in taken en subtaken. Bij ons duurt een sprint twee weken en aan het einde van elke sprint wordt er een werkend deel opgeleverd. De klant kan dit deel gaan testen en eventuele feedback wordt in een volgende sprint direct weer meegenomen. Deze methode heeft een aantal voordelen:

  • Vinger aan de pols

Binnen SCRUM levert de klant een product owner, deze is aanwezig bij de inschatting sessie, planning en retrospective.

Als klant zit je niet maanden te wachten op resultaat. Bij SCRUM ben je onderdeel van het scrum team. Direct vanaf de eerste sprint krijg je iets opgeleverd dat je kunt gaan testen. Hierdoor ben je meteen betrokken bij het project.

  • Flexibel

Ook is er ruimte voor voortschrijdend inzicht. Kom je er tijdens het testen achter dat je iets toch anders wilt, dan kun je dat direct aangeven en kan het SCRUM team jouw wensen meenemen. Zijn er tijdens het proces nieuwe functionaliteiten die je aan je shop wilt toevoegen, dan kunnen ze meegenomen worden in de scrumplanning. Ook kun je de prioriteiten van je wensen aanpassen. Wijzigingen hebben relatief weinig impact. Bij de watervalmethode is dit veel lastiger.

  • Korte doorlooptijd

Als blijkt dat er zaken tegenzitten of bepaalde functionaliteiten lastiger zijn dan verwacht, heeft de klant bij SCRUM de mogelijkheid om bij te sturen. Er kan gekeken worden naar een andere oplossing en ondertussen kan het team verder met andere taken, zonder dat het hele project on hold komt te staan.

{{cta(’19e6b859-c24f-4db3-b054-09132e550b22′,’justifycenter’)}}

In onderstaande video van scrumcompany.nl wordt kort uitgelegd wat SCRUM is en hoe het werkt.

Sneller live met een MVP

Bij SCRUM werken we eerst toe naar een Minimal Viable Product. Dit is de basiswebshop die opgeleverd moet worden, voordat de Magento shop live kan. Deze shop heeft dus alle functionaliteiten die nodig zijn zodat klanten in jouw webshop producten kunnen bestellen. Vervolgens wordt het MVP stapsgewijs uitgebreid met functionaliteiten. Alle functionaliteiten die je wenst, zetten we op een backlog. Per sprint pakken we items van die backlog op.

Natuurlijk hoef je als klant niet live te gaan met een MVP, maar snel live gaan biedt wel veel voordelen. De concurrentie zit niet stil en als je maanden wacht voordat je live gaat, kan er in de tussentijd al veel veranderd zijn. Een ander voordeel is dat je kunt zien hoe klanten in je shop navigeren. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Is die ene functionaliteit die op je wensenlijst staat nog steeds relevant of kun je beter eerst investeren in bijvoorbeeld een verbeterde zoekfunctie?

Wij zijn enthousiast over werken volgens SCRUM, maar we merken ook dat niet al onze klanten direct staan te springen. Bij werken met een planning volgens de watervalmethode heeft een klant aan het begin van het traject meer (schijn)zekerheid. Er wordt van tevoren een planning gegeven met een deadline. Ook wordt er meer documentatie opgeleverd, zodat er vooraf meer helderheid is over wat de uiteindelijke oplevering inhoudt. Voor elke fase van het project wordt er een urenschatting gedaan. Uit de praktijk blijkt echter dat de deadline zelden tot nooit wordt gehaald en het inschatten van deze grote fases in uren vooraf heel lastig is, waardoor de uren meestal overschreden worden.

Onaangename verrassingen voorkomen

Deze onaangename verrassingen worden bij SCRUM voorkomen. Als iets langer blijkt te duren of lastiger is dan verwacht hoor je dit als klant direct. Je kunt dan kiezen voor een andere oplossing om zo kosten en tijd te besparen. Ook weet je gedurende het proces precies wat je betaalt voor welke feature of functionaliteit. Als de kosten te hoog worden, kun je ervoor kiezen het bouwen van bepaalde ‘kostbare’ onderdelen (eerst) on hold te zetten.

{{cta(‘7cd7df7e-37d6-4f74-b77a-1b633639f633′,’justifycenter’)}}

Wordt jouw nieuwe Magento webshop door ons SCRUM team gebouwd?

Wil je meer weten over hoe SCRUM werkt? Op de site scrumtrainingseries.com staan informatievideo’s over het werken met SCRUM (in het Engels). Wil je weten of onze werkwijze ook de juiste is voor jouw nieuwe Magento webshop? We vertellen je er graag over! Neem gerust eens contact op.