Categorieën
Magento Nieuws

Magento B2B webshop?

Het wordt steeds interessanter om de handel die je drijft te verplaatsen naar het internet, het tijdperk dat e-commerce exclusief bestemd was voor B2C (Business to Consumer) is verleden tijd. Het is juist nu belangrijk om ook als je aan bedrijven je dienst of product levert dit te doen door middel van een webshop. Omdat wij steeds vaker de vraag krijgen om Magento in te zetten voor B2B doeleinden hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Heb je vragen omtrent de inhoud van dit blog bericht over Magento B2B webshops neem dan gerust contact met ons op.

Magento voor B2B webshops?

Magento B2B is en blijft voorlopig het snelst groeiende en meest gebruikte e-commerce platform ter wereld. Dit omdat Magento community open source en uitermate geschikt is voor eigenlijk elke vorm webshop, wel zijn er voor Magento een aantal extra maatwerk oplossingen nodig om helemaal aan de B2B e-commerce eisen te voldoen.

{{cta(‘9ef8e755-3d82-43ae-b3d7-63c44b2d11e5’)}}

Prijs direct zichtbaar?

De eerste vraag die jij jezelf kunt stellen is: wil ik mijn prijzen zichtbaar maken in mijn webshop. Veel B2B bedrijven kiezen ervoor hun klanten eerst te screenen alvorens deze inzicht krijgen in de prijsstelling. Dit is niet alleen vanuit concurrentie oogpunt maar des te meer omdat er vaker wordt gewerkt met diverse kortingstaffels. Als je jij je klanten dus eerst screent kun je ze indelen in een bepaalde klantgroep waar vervolgens een bepaald kortingspercentage wordt berekend. Zo ziet elke klant de prijzen die voor hem of haar gelden vanaf het moment dat ze inloggen.

Product of productgroepen zichtbaar of niet

Het kan in sommige gevallen niet wenselijk zijn je complete productaanbod zichtbaar te maken voor alle klanten in je Magento B2B webshop. Er bestaat dan ook de mogelijkheid dit instelbaar te maken. Zo kun je bepaalde categorieën of product wel of juist niet zichtbaar te maken voor klanten of klantgroepen.

Zoekmachine verbeteren!

De standaard zoekmachine die wordt geleverd met Magento Community is vaak goed te gebruiken voor een kleinere B2C webshop. In Magento B2B webshops worden echter vaker grotere aantallen producten aangeboden, dan loop je met de standaard zoekmachine al snel tegen beperkingen aan. Als je niet direct kiest voor Magento Enterprise, bestaat er altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van extensies als Blast Lucene welke de interne Magento B2B webshop zoekmachine aanzienlijk verbeteren.

Korting op groepen of individuen

Zoals reeds eerder genoemd is het mogelijk om klantgroepen in te richten, deze klantgroepen kun je kortingspercentages meegeven. Ook is het mogelijk er voor te zorgen dat kortingspercentages per klant kunnen worden ingevoerd, op deze manier heb je de meest uiteenlopende flexibiliteit over de prijsstelling binnen je B2B webshop.

Vooraf of achteraf betalen?

In B2B webshops is het vaak gebruikelijk om klanten op rekening te laten bestellen. Toch is het niet de bedoeling dat je “”leegloopt”” op de online aankopen omdat alleen slechte betalers online bestellen. Het kan een mogelijkheid zijn om klanten de betaaloptie “”op rekening”” pas aan te bieden vanaf de 2de online aankoop, daarnaast kan het verstandig zijn klanten pas weer op rekening te laten bestellen als er geen openstaande nota’s meer zijn. Ondernemers moeten zo nu en dan wat meer risico’s nemen, echter kun je deze natuurlijk beter tot een minimum beperken.

Offerte aanvragen of Proforma factuur

Sommige B2B webshop klanten hebben niet de luxe direct te kunnen beslissen alvorens ze aankoop doen. Om ervoor te zorgen dat ook deze groep klanten in jou Magento B2B webshop gaat bestellen raden wij aan de mogelijkheid tot het maken van een PDF offerte of een proforma factuur aan te bieden. Zo kan men ervoor kiezen een offerte of proforma factuur af te drukken en met toestemming van de inkoopafdeling en een inkoopnummer vervolgens de bestelling alsnog te plaatsen. Het kan wel verstandig zijn om elke afgedrukte offerte op de slaan, op deze manier kun je altijd de afgedrukte offertes nog eens nabellen.

Ook een eigen Magento B2B webshop?

We kunnen nog wel even doorgaan met tips en trucs die het ook voor jou aantrekkelijker maken om de stap naar een Magento B2B webshop te maken, echter kunnen wij beter jou wensen inventariseren en persoonlijk bespreken onder het genot van een kop koffie. Bel ons daarom vandaag nog voor een afspraak : 085 – 76 00 318 of stuur een mail naar vraag@guapa.nl