Categorieën
E-commerce tips Magento Nieuws

Magento unconference 2016

Sponsored by Guapa B.V.

Afgelopen weekend was het eindelijk zover. De allereerste MUC (Magento Unconference) in Nederland. Guapa was als een van de hoofsponsors aanwezig met meerdere Guapa’s.

Voor de mensen die het concept van een unconference nog niet kennen: Een unconference heeft van te voren alleen een tijdsindeling. De onderwerpen zijn nog niet bepaald en zullen tijdens de unconference worden aangedragen door de bezoekers. Op de aangedragen onderwerpen wordt vervolgens gestemd. De onderwerpen met de meeste stemmen zullen worden ingedeeld in de beschikbare tijdsblokken.

Het programma

Vrijdag

Het weekend begon met een informele borrel om alle mensen vanuit de community weer te spreken. De voertaal op de unconference was Engels, omdat er naast Nederlanders bezoekers waren uit Italië, Duitsland, Roemenië en natuurlijk vanuit Amerika. Tijdens deze borrel werden er door alle deelnemers al een een heleboel best practices gedeeld in de gesprekken.

Zaterdag

Op zaterdag werd er na het heerlijke ontbijt een sessie gehouden waarin de ideeën van de bezoekers konden worden gepitched.

Nadat alle ideeën waren opgeschreven kon er door alle bezoekers worden gestemd. Het uiteindelijke programma van zaterdag valt te zien op de foto. Zoals te zien gaan de presentaties niet alleen over de techniek van Magento. Er zijn ook onderwerpen over algemene development tools en tips, “Fucking up projects”, Scrum en e-commerce. Ik ben zelf bij de Phpstorm, anatomic design, Checkout technologies en Sass vs. Less sessies geweest.

Sessies zaterdag

PhpStorm secrets, tips & tricks

De sessie over PhpStorm was een sessie voor echte developers die meer uit hun PhpStorm willen halen. Tijdens de sessie werden er veel interessante shortkeys, extensies, en mogelijkheden van PhpStorm doorgenomen die het werk van developers veel efficiënter kunnen maken. Na deze informatie over PhpStorm liet PeterJaap ook nog enkele magerun commando’s zien die hij voor de community heeft gemaakt.

Anatomic Design, Pattern libraries & UI Components

Anatomic Design sessie

Deze sessie ging over de anatomic design flows. Anatomic design houd in dat het design wordt opgebouwd uit “atomen” die samen met elkaar moleculen worden. Uit deze moleculen worden dan de organismen van de webshop gemaakt. Een voorbeeld tijdens de sessie was:
Er zijn 3 atomen:

  • Balk
  • Button
  • Icoon

Deze 3 atomen maken samen 1 molecuul:

  • de zoekbalk

Dit molecuul wordt gebruikt in het organisme “Header”. Door alle elementen op deze manier op te bouwen kan je alle atomen overal in de webshop gebruiken. Tegen het einde van de sessie kwam er nog een leuke discussie uit over het gebruik van Less vs het gebruik van Sass.

Magento 2 UI Components in Checkout

Jisse Reitsma van Yireo nam ons in deze sessie mee in de geheel vernieuwde checkout van Magento 2. Voornamelijk in de mogelijkheden om extra componenten in deze checkout toe te voegen. Dit gaat in Magento 2 op een hele andere manier dan in Magento 1. In Magento 2 wordt er zeker in de checkout veel gewerkt met JavaScript Layout components namelijk. Samen met alle deelnemers hebben we de stappen doorlopen hoe de componenten uiteindelijk in de checkout terecht kwamen.

Less vs. Sass

De vierde sessie van mijn dag ging over het gebruik van Less of Sass voor Magento 2. Het gebruiken van één van deze CSS preprocessors is voor vele developers al lange tijd een discussie. Magento 2 heeft ervoor gekozen om standaard te werken met LESS. Toch werken veel developers liever met SASS omdat dit dichter bij het werken met PHP ligt. Tijdens deze sessie liet Tim ons zien hoe zij gebruik maakten van hun op snow.dog (SASS blank thema) gebaseerde thema voor het gebruik van live reloading.

Barbecue en borrel

Na de sessies van zaterdag was er tijd om verder met elkaar te ontspannen, gevolgd door een geweldige barbecue. Als sponsor mochten we dit moment aanwenden om de organisatie te bedanken en aan te geven waarom we een evenement zoals de MUC sponsoren. In ons geval staan we er als bedrijf voor dat we willen vooroplopen in techniek. Op evenementen zoals deze, waar Magento zelf ook vertegenwoordigd was, is het mogelijk om de nieuwste technieken en best practices te delen.

2 Guapa’s ontspannen tijdens de borrel en BBQ

Zondag

De zondag begon net als de zaterdag met een geweldig ontbijt in het fort. Na het ontbijt kwam iedereen weer bij elkaar om het programma te gaan bepalen. Er was zondag ruimte voor 3 sessies in de 4 beschikbare ruimtes. Hierdoor was het mogelijk om vandaag 12 sessies te volgen.

UI Components in Magento 2

Als vervolg op de sessie van zaterdag over Magento 2 UI Components in Checkout werd er vandaag nog een sessie gehouden over het gebruik van UI components op andere plekken in de Magento 2.  Er werden onder andere door Guapa praktijkvoorbeelden gedemonstreerd over het plaatsen van UI components. Giel Berkens gaf nog een demonstratie van het aanmaken van de “Most simple UI component in the history of mankind” om de werking en techniek van onder andere Knockout JS te laten zien.

Contributing to the core

Sherrie Rohde was als community manager van Magento ook aanwezig op de MUC. In de sessie over contributing to the core werd er een discussie gevoerd hoe Magento het makkelijker kan maken voor developers om bij te dragen aan de Open-Source code van het platform. Ze nam alle gegeven feedback mee naar Amerika om dit door te nemen met het core team.

Security

Talesh Seeparsan heeft een presentatie gegeven over beveiliging en Magento. Hierin heeft hij handvaten gepresenteerd, die handig zijn bij het beveiligen van Magento. Geen coding, maar wel een methode om beveiliging aan te pakken binnen Magento. Op zijn github pagina (https://github.com/talesh/response) staat een handig document over hij dit heeft aangepakt. Daarnaast heeft kort maar krachtig de top 10 hack methodes laten zien van OWASP.

Atlassian Suite / JIRA

Als afsluitende sessie voor mij konden we met enkele geïnteresseerden onze best practises over de inrichting van de Atlassian suite delen. Vele development bureaus werken namelijk met deze software voor projectmanagement en het genereren van Scrumboards. We konden heerlijk in het zonnetje onze ervaringen met het systeem delen en elkaar enkele demo’s geven van de omgevingen.

Conclusie

Wij hebben ontzettend van de MUC genoten en kunnen iedereen aanraden om er de volgende keer ook bij te zijn. De datum is al bekend, volgend jaar zal de MUC van 25-27 august gehouden worden. Wij zijn ontzettend trots om een mooi event als deze te mogen sponsoren.