Categorieën
Nieuws

Verspil geen tijd aan meta-keywords!

Een tijdje geleden vroeg iemand mij hoe ze er voor kon zorgen dat haar website beter gevonden werd in Google. Ze vertelde dat ze zelf al druk bezig was met zoekmachine optimalisatie. Ze had namelijk de afgelopen dagen voor alle producten de meta-keywords ingevuld. Ai….

Google doet niets meer met de meta-keywords

Helaas is dit niet de eerste keer dat ik hoor dat iemand druk bezig is geweest om meta-keywords te bedenken en in te voeren in het CMS. De meeste content management systemen hebben ook een apart invulveld voor meta-keywords. Vroeger waren de meta-keywords dan ook wel belangrijk. Je voerde hier de zoektermen in waar je op gevonden wilde worden en vervolgens gaf Google je een mooie positie op die keywords. Maar dat gebeurde ook als je website eigenlijk helemaal niet relevant was voor die zoekterm. En daar ging het dan ook mis. Er werd flink misbruik van gemaakt. De meta-keyword tag werd volgepropt met keywords waar veel op werd gezocht. Met je sanitair webshop hoog ranken op ‘Britney Spears’ is natuurlijk niet erg logisch.

{{cta(’92d9b46d-0b71-4edf-ba4e-ebfc89a9ef5b’,’justifycenter’)}}

In 2009 heeft Google daarom besloten om meta-keywords niet meer mee te nemen bij de ranking van websites. Google wil niet dat jij in de meta-keyword tag aangeeft voor welke zoektermen je relevant bent, Google wil uit de content op je website opmaken voor welke zoektermen je relevant bent. In plaats van het vullen van de meta-keywords voor elk product had ze zich dus beter kunnen richten op het schrijven van teksten voor de website.

En Bing dan?

Toen was er het gerucht dat Bing nog wel iets met de meta-keywords doet. Duane Forrester van Bing geeft aan dat Bing de keywords meta-tag inderdaad nog een beetje gebruikt, maar dan om te zien of de website eigenaar deze meta-tag misbruikt. Bij Bing kan het invoeren van meta-keywords je posities dus zelfs negatief beïnvloeden. Nog een reden om echt geen tijd meer te besteden aan het invoeren van meta-keywords.

Niet de meta-keywords, wel de meta-title & description!

Ondanks dat nog zo’n beetje ieder CMS een meta-keyword tag invulveld heeft, moet je hier dus absoluut geen tijd meer aan besteden. Maar wel aan de meta-title en meta-description. De meta-title is namelijk nog wel een rankingfactor. Daarnaast vormt de meta-title samen met de meta-description je zoekresultaat in Google. Aangezien dit toch je online visitekaartje is, zou ik hier wel aandacht aan besteden.