Categorieën
Cultuur E-commerce tips Magento Nieuws

My Road to Magento development

Deze keer een blog over onze mogelijkheid tot leren. Ik schrijf deze blog als developer bij Guapa. Maar ik begon hier ruim 4 jaar geleden als accountmanager. Als enthousiaste beginner op de arbeidsmarkt met een economische opleiding had ik als hobby het werken met websites en online bezigheden. Toen er een vacature kwam bij (toen nog) Guapa Media heb ik direct gesolliciteerd.

Accountmanager was een opleiding die me beviel en ik aarde goed in de functie. Wel bleef mijn passie altijd bij het knutselen aan de websites waar ik buiten werk mee bezig was. Ik was die buurjongen die wel een website voor je activiteiten in elkaar kon zetten. De activiteiten vielen goed te combineren met werk.

Op een zeker moment dat inmiddels bijna een jaar geleden is heb ik hierover een gesprek gehad met mijn collega’s. Het leek mij geweldig om niet meer buiten werk om met programmeren bezig te zijn. Om van een hobby mijn werk te maken. Mijn kennisniveau van Magento was inmiddels hoog, ik werkte er al jaren mee en had mijn Solution Specialist certificaat al binnen.

Er was nog wel een uitdaging. Met programmeren als hobby leer je niet van de beste, en kan je niet voor de kwaliteit gaan die we als Guapa zijnde wel bieden. Deze uitdaging werd door onze mogelijkheid van T.T.L. getackeld. Mijn kennis van Magento was al aanwezig, het pakket kende ik door en door. De kennis van PHP was nog niet op het vereiste niveau.

Door tijdens en buiten werktijd om veel met development bezig te gaan kon ik snel op niveau komen. In deze T.T.L. kon ik samen met (lead) developers cursussen doen, kennissessies bijwonen en masterclasses krijgen. En dit allemaal intern. Mijn manager was hierbij ook van grote hulp. Als doorgewinterde PHP’er kon hij tot in diepte elke functie, vraag en opmerking uitlichten. Ook cursussen extern of hackathons kunnen gebruikt worden om je kennis te vergroten. Hierdoor wordt het mogelijk om in korte tijd je kennis extreem te vergroten. Dit betekend overigens niet dat je ooit uitgeleerd bent natuurlijk. Ikzelf ben inmiddels ruim een jaar bezig en kan nog altijd in bijna elke tak van development tijd steken om hier nog meer te leren.

Elke sprint zijn er uren voor elke collega beschikbaar om tijd te investeren in zichzelf of in het team door middel van een sessie. Hierdoor is het voor elke collega mogelijk om zich te verbeteren op een gebied. Indien je op een bepaald deelgebied je niveau dusdanig hebt verhoogd is er de mogelijkheid om deze kennis weer te delen met het team. Op de afbeelding hiernaast hebben we als development team een bijzonder interessante sessie over Knockout.js die was voorbereid door 2 collega’s van het development team. Dankzij deze sessies leert iedereen extra bij dankzij de inzet van deze 2 collega’s in dit specifieke stuk javascript.

Ook is het mogelijk om in je leertijd bezig te gaan met de ontwikkeling van software die je al lang wilde maken ter verbetering van je kennis en ter gebruik in de webshops. Tijdens de leertijd worden de mooiste stukken maatwerk gemaakt. Ieder kan volledig aan de slag met een project dat hij of zij zelf heeft voorgesteld of een van de interessante voorstellen van een collega oppakken.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en heb ik in deze leertijd allerhande gave dingen kunnen maken en leren. As we speak zijn we alweer bezig met de nieuwe gave projecten en recent zijn we als sponsor van de Contribution Day met het development team bezig geweest om bugs in de Magento core op te lossen. Hier was ik ook bij en heb daar ook een blog over geschreven. Binnen 1 jaar van consultant naar developer dankzij eigen inzet en de leertijd van Guapa.

Inmiddels werk ik als developer aan prachtige Magento 2 cases zoals: Oosterberg, BMN Bouwmaterialen, Babyplanet, Ako, Opposuits, JC-electronics en A Little Lovely Company.  Ik ben nog lang niet uitgeleerd, maar ben inmiddels wel Magento 2 ready met behulp van de developer courses van Magento die ik succesvol heb afgerond en de doorlopende tijd om in mezelf en in Guapa te investeren.

Klinkt dit jou ook goed in de oren? En wil jij ook een gewaardeerd onderdeel worden van het development team dat hieronder op de foto staat? Bekijk hier wat ik in een nieuwe collega zoek!