Categorieën
Algemeen nieuws Cultuur

Even voorstellen aan Haimanti Dekker

In het teken van internationale vrouwendag zetten wij onze vrouwelijke collega Haimanti in het zonnetje! Benieuwd naar haar passie voor development? Lees dan snel verder.

Wie ben je en wat doe je bij Guapa?

Hi! Ik ben Haimanti en iets minder dan 2  jaar geleden werd ik aangenomen bij Guapa als Magento Developer. In het begin lag de focus onder andere op tweedelijns support en voornamelijk front-end. Waar ik er eerst volledig van overtuigd was dat puur front-end mijn ding was, begint dat een steeds grijzer gebied te worden. In het kort houd mij voornamelijk bezig met het bedenken en ontwikkelen van oplossingen voor onze klanten.

Hoe ben je in de IT terecht gekomen?

Tijdens de studie Interaction Design hield ik mij vooral bezig met webdesign en front-end development. Zowel tijdens mijn stages en studie was ik meer bezig met webdesign dan webontwikkeling. Echter was dit wel de basis voor mijn interesse in web development. Naarmate de tijd vorderde ging ik mij meer bezig houden met ontwikkelen en minder met webdesign.  

“Nadat ik mijn studie had afgerond was ik naar mijn idee volledig klaar met IT en alles daaromheen”

Nadat ik mijn studie had afgerond was ik naar mijn idee volledig klaar met “IT en alles daaromheen”. Ik besloot een compleet andere richting op te gaan: International Business Communication. De stages waren over het algemeen leuk en leerzaam, maar zag ik mijzelf ook in deze branche werken? Dat antwoord was toen volmondig: Nee. 

IBC was een uitdagende studie, maar toch kriebelde er iets. Ik begon naast mijn studie te freelancen als webdeveloper voor MKB’ers en kreeg daar ontzettend veel energie van. Een ideale kans dus toen mijn oud werkgever, waar ik stage had gelopen, mij benaderde met de vraag: Zou je als webdeveloper willen werken? Het balletje ging rollen en nu bijna twee jaar geleden klopte Guapa aan mijn deur met de vraag: “Klaar voor een nieuwe uitdaging?”

Waarom heb jij een passie voor development?

Mijn passie voor development komt denk ik vooral uit het feit dat ik nogal een streven heb om dingen beter en mooier te maken. Een product, eigen kennis, mensen om mij heen. Je bent zowel creatief en bezig met de logica achter, in dit geval, Magento. 

Het interessante aan webdevelopment vind ik dat er altijd weer een nieuw vraagstuk klaar ligt, waar een andere aanpak voor nodig is. Je bent elke dag bezig om ‘nieuwe’ oplossingen te vinden voor verschillende vraagstukken. In die zin kom je dagelijks wel wat nieuws tegen wat het werk ontzettend uitdagend maakt. Het werk is ook niet zo zwart-wit als men wel eens laat zien of denkt. We kennen allemaal wel het stereotype: een eenzame programmeur op een zolderkamertje. Programmeren is doen, denken, praten, afstemmen en adviseren. Webdevelopment is niet simpel een website mooi maken om te zorgen dat een bedrijf online is, het is veel meer dan dat. 

Wat het werk nog leuker maakt is het gedreven team dat ik op dit moment om mij heen heb. De passie en het enthousiasme is voor mij (bijna ;-)) elke dag weer een reden om met flink wat energie achter mijn laptop te kruipen.

Bij Guapa ben je de enige vrouwelijke developer, hoe is het om in een voornamelijk mannenwereld te werken?

Ik heb er niet per se een negatieve of positieve connotatie bij. Enerzijds omdat ik het werken in een team met alleen mannen ondertussen wel gewend ben, anderzijds omdat ik eigenlijk nooit in in een ‘gemixed’ development team heb gewerkt. Natuurlijk zijn er altijd situaties waarvan je later denkt: he, dit had ook anders gekund. Zeker toen ik jonger was en je makkelijker met alle winden meewaait. Daarmee zet je jezelf al vrij snel buitenspel en in een positie die eigenlijk niet acceptabel is in überhaupt een werkomgeving. 

Anderzijds mis ik soms het even slap ouwehoeren over ‘vrouwendingen’.

Werken met alleen mannen heeft zo z’n ‘voor- en nadelen’: het is allemaal wat directer en rechtlijniger. Er zal niet snel om dingen heen gedraaid worden. Over het algemeen schakelen mannen ook snel dat heeft zeker voordelen. Anderzijds mis ik soms het even slap ouwehoeren over ‘vrouwendingen’. Gelukkig heb ik wel degelijk vrouwelijke collega’s buiten het development team waarmee dit op regelmatige basis kan. Overigens, even ventileren kan altijd: ook bij de heren. Dat werkt overigens twee kanten op 🙂 

Alhoewel het een mannenwereld is, en dat ik (vermoed ik) in de toekomst altijd in de minderheid zal zijn is het niet zo zeer iets wat ik storend vind. De belangrijkste redenen daarvoor zijn voor mij het enthousiasme voor wat we doen, de wil om kennis te delen maar ook de balans die we hebben kunnen aanbrengen tussen privé en werk en de geliefde koffie momentjes waar we elkaar even zien en spreken over alles behalve werk.

Het belang van diversiteit in een team wat betreft samenwerking:

Het functioneren van een team zou niet afhankelijk moeten zijn van de samenstelling van een team. Echter denk ik dat er met een meer divers team alleen maar voordelen behaald kunnen worden. Van bedrijfscultuur of een bredere blik op dienst die je faciliteert.

Wat opvallend is is dat voor veel bedrijven de focus ligt op meer vrouwen in Tech. Het is dan ook een ‘hot topic’ dat vooral wordt gekenmerkt door baanzekerheid, salariëring en diversiteit. Echter denk ik dat het belang van diversiteit en inclusiviteit breder is dan man of vrouw zijn.  Wat denk ik belangrijker is, is de intrinsieke motivatie hebben voor wat je doet. 

Moeten er meer vrouwelijke developers komen? Natuurlijk zou ik dat tof vinden, maar de meerwaarde ligt hem denk ik eerder in een diverser team los van sekse. Dat er een gat is wat betreft mannen en vrouwen, of diversiteit in brede zin, in de ICT valt niet te ontkennen. Dat is denk ik zonde want ICT is een van de meest interessante en snelst groeiende branches waarin alleen maar voordeel kan worden gehaald bij een diverser team voor zowel werknemers als bedrijf.

Wat zou je tegen alle vrouwen willen zeggen die overwegen de ICT in te gaan?

Neem de sprong in het diepe. Dat zal het zeker voor veel vrouwen zijn. Onbekend met ICT en vooral veel verhalen over hoe het ‘een mannenbranche’ is. Zet de stereotypering opzij: breng jouw eigen unieke achtergrond, interesses en kennis mee en zie de waarde in van hoe jij kan bijdragen. Je hoeft niet alles te weten, maar er is geen enkel excuus om iets niet te doen omdat je er niet comfortabel mee bent. 

Zodra je voorbij het initiële: ik heb geen flauw idee wat ik aan het doen ben en wil mijn toetsenbord tegen de muur smijten, bent dan wordt het leuk.

En vooral het ‘ongemak’ is maar voor even. Zodra je voorbij het initiële: ik heb geen flauw idee wat ik aan het doen ben en wil mijn toetsenbord tegen de muur smijten, bent dan wordt het leuk. Je leert begrijpen wat en waarom je bepaalde dingen doet en daarbij ga je telkens weer een stap verder uit jouw ‘huidige’ comfortzone. Of dat nou is als enige ‘vrouw in de ruimte’, kennis of een combinatie daarvan. 

Misconcepties heb je in elke branche, en het draagt helaas bij aan de onderrepresentatie van in dit geval  vrouwen in de ICT. Stigmatisatie vanuit films, series en media: het is kenmerkend maar ik geloof niet dat het onoverkomelijk zal zijn. Het zal wel betekenen dat ook (tech)bedrijven een stukje beter hun best moeten doen qua werving en zichtbaarheid zowel on- als offline.

En dan?

Maak vlieguren en vraag. Vraag alles wat je (nog) niet snapt of waar je meer over wilt weten. Het is verleidelijk om als een gek in (platform) specifieke materie te duiken, maar wat veel waardevoller is zijn de collega’s die je mee kunnen nemen in hun kennis. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen groeipad, maar je hoeft dat zeker niet alleen te doen.

Guapa is nog steeds op zoek naar getalenteerde developers! Geïnteresseerd? Bekijk snel onze vacatures.