Categorieën
Algemeen nieuws Cultuur

Thuiswerken het nieuwe normaal?

Precies een jaar geleden kregen we het bericht dat we vanuit huis moesten werken en ondertussen weten we niet beter.  Maar wat is de impact van een jaar thuiswerken? In deze blog deelt Johan zijn verhaal en ervaringen.


Hi Johan, kun je je de dag nog herinneren dat thuiswerken ineens moest?

Zeker, we voelden het allemaal wel een klein beetje aankomen. De signalen van andere bedrijven in het pand waren er al. Een aantal mensen hadden alvast hun scherm opgehaald. Toen was ook voor ons daar ’s avonds het bericht: “We gaan vanuit huis werken, je kunt morgen je scherm en eventueel een bureaustoel ophalen.”. Hoe lang het ging duren wisten we toen nog niet. We kijken het eerst wel een paar weken aan hoe het virus zich gaat verspreiden en we volgen het advies en de richtlijnen van het RIVM op. Dat hebben we vanaf het begin gedaan en dat doen we nog. Nu zijn we een bedrijf waarbij vrijwel iedereen makkelijk vanuit huis zijn of haar werk kan doen, maar dat was toch niet voor iedereen weggelegd. Sommige collega’s mistten de contacten met collega’s of hebben thuis geen werkplek waar ze gefocust kunnen werken. Voor hen was en is er nog steeds de mogelijkheid om op kantoor te werken. Maar wel met grote wijziging in hoe we voor Corona dingen deden.

Hoe heb jij het aflopen jaar ervaren en wat was de grootste verandering?

Pre-Corona lunchten we samen, haalden we koffie voor elkaar, zaten developers bij elkaar aan het bureau om kennis te delen en te helpen bij complexe vraagstukken. Toen Corona actief werd in Nederland werd dat getransformeerd naar: Je eigen lunch meenemen, je eigen koffie pakken,maximaal 1 persoon bij het koffieautomaat en elkaar op afstand helpen.

“Voor mij als persoon was dit best een cultuurshock en als ik moet benoemen wat ik het meest mis aan het werken op kantoor, dan is het toch wel precies dat stukje sociale interactie”.

Voor mij als persoon was dit best een cultuurshock en als ik moet benoemen wat ik het meest mis aan het werken op kantoor, dan is het toch wel precies dat stukje sociale interactie. Bij Guapa proberen we de sociale interactie wel met allerlei leuke ideeën op te vangen. Iedere week hebben we 2 keer een koffiemomentje waarbij we samen kunnen komen voor een kopje koffie en een kort spelletje. Elke week een vrijdagmiddagborrel en ook de personeelsvereniging draagt zijn steentje bij om leuke digitale bijeenkomsten te organiseren in bijvoorbeeld een bingo of een digitale stadswandeling aan de andere kant van de wereld.

Wat heb je als voordeel ervaren tijdens het thuiswerken?

Vanuit huis werken heeft natuurlijk ook positieve kanten. Voor mij scheelt het bijvoorbeeld ruim een uur reistijd per dag. Tijd die ik nu kan besteden aan andere leuke dingen.

Ook tussendoor ben je flexibeler. Even snel naar de supermarkt, de hond uitlaten en een frisse neus halen zijn makkelijker geworden. Als developer is gefocust werken ideaal. Voor mij is het makkelijker geworden om mijzelf even ‘af te sluiten’, wat resulteert tot meer afgeronde taken op een dag.

Wat heb je als nadeel ervaren tijdens het thuiswerken?

De andere, negatieve, kant ervan is dat je altijd met een status moet aangeven dat je even niet beschikbaar bent en dat elk berichtje, zelfs als die niet specifiek voor jou bedoeld is, je uit je werk haalt. Daarnaast mis ik voor sommige onderdelen van mijn werk het contact met de klanten. Pre-Corona hadden we regelmatig klanten over de vloer om samen te werken aan de verbetering van hun shop. Daarbij hoor je ook wat er speelt in de shop en bij de klant. Deze signalen zijn nu iets moeilijker om op te pikken, waardoor je minder snel even kan sparren met collega’s en ideeën krijgt om situaties te verbeteren.

Hoe zie je de toekomst voor je?

De situatie zoals deze nu is, thuiswerken, heeft voor ons wel bewezen dat het kan en mogelijk is. Ik zie de toekomst echter meer als een combinatie hiervan. Op termijn zullen we weer met zijn allen op kantoor kunnen werken, maar ook zullen er dagen zijn waarop collega’s nog steeds digitaal aanhaken omdat ze ervoor hebben gekozen om op bepaalde dagen vanuit huis te werken. Ik hoop dat die mogelijkheid een positieve uitkomst heeft op hoe collega’s in hun vel zitten en dat ze er een betere werk-privé balans door krijgen. Zo kunnen we nog meer waardering krijgen voor de momenten dat we wel bij elkaar mogen zijn.


Benieuwd naar welke veranderingen Corona met zich mee bracht binnen Guapa? Onze HR Manager José schreef er een blog over.