Categorieën
Algemeen nieuws Events Magento Nieuws

Web Summit Lissabon, 3 dagen in de tech bubble!

Denk aan groot, groter, grootst en dan komt het alsnog niet in buurt van de opzet van de Web summit in Lissabon. Sommige noemen het de Olympische spelen van de geeks anderen de Glastonbury. Het feit blijft: gedurende vier dagen is Lissabon omgetoverd in een Tech bubbel.

Een paar weken geleden kreeg ik de kans aangeboden om aanwezig te zijn tijdens de Web summit. Een event met 70.000 bezoekers en 1200 sprekers. Daaronder grote namen zoals Brittany Kaiser, Tony Blair maar ook Vampire diaries acteur Ian Somerhalder. Naast sessies worden er roundtables, workshops en diverse meetups georganiseerd.

Met zoveel mogelijkheden is het lastig kiezen. Daarnaast kun je je misschien voorstellen dat de verschillende tracks ver uit elkaar liggen en dat je zelfs in de rij moet staan om aanwezig te zijn bij de presentaties op de Center Stage.

Het is lastig om een compleet verslag te maken van een event van dit formaat. Elke keer als je bij een sessie zit weet je dat je twintig andere sessies mist. Desondanks waren er trends te bespeuren:

Duurzaamheid

Er waren diverse sessies waarbij duurzaamheid een belangrijk onderwerp was. Ook tijdens de Web summit was het goed te merken dat er aandacht is voor dit onderwerp. (waterpunten voor doppers, afvalscheiding, gebruik van stepjes)

Bedrijven als Samsung en Uber vertelden over de uitbreiding van hun productrange (het wordt normaal om een intelligente koelkast te hebben en Uber breidt uit met de Elektrische step). Maar ook ‘influencers’ gaven aan om niet alleen te kijken naar duurzaamheid qua milieu maar ook duurzaamheid voor jezelf (body en mind).

Ook in de Fashion industrie zijn bedrijven steeds meer bezig met duurzaamheid. Zo zal Tommy Hilfiger binnen twee jaar volledig (3d) digitaal ontwerpen. Het is dan niet meer nodig om constant samples te laten maken. Het designen van een overhemd kost ook nog maar ⅓ van de tijd en materialen ten opzichte van de huidige design methodiek. H&M gaf aan dat 57% van de materialen al hergebruikt worden maar ze streven naar 100%.

Tijdens de sessie van Samsung maar naar voren dat de ‘generatie Y’ niet meer streeft naar het hebben van spullen. Het gaat ze meer om de beleving. Maar liefst 48% gaan naar de diverse events om maar content te creëren voor hun social media.

Deze beleving kun je in alles doorvoeren. Zo eindigde een spreker met: ‘ I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.’ (Quote van Maya Angelou)

Gender diversiteit

Mijn favoriete onderwerp. Women in Tech (partner van de Web summit ) staan voor een betere verdeling tussen mannen en vrouwen. Tijdens het event was dat al veel beter te zien. Maar liefst 46% van de bezoekers waren vrouwen! Ook waren er meer vrouwelijke sprekers dan voorgaande jaren. Nieuw was dat er een aparte Women in Tech track was waardoor je sneller sessies en workshops kon vinden omtrent dit belangrijke onderwerp.

Ondanks zulke cijfers is het probleem nog niet opgelost. Vrouwen ervaren in het dagelijks leven vele problemen op het werk. Tijdens de workshop van de organisatie ‘Lean In’ werd er meer verteld over het recente onderzoek dat ze samen met McKinsey hebben opgezet naar deze problemen op het werk. Zo kwamen ze erachter dat er niet zo zeer een ‘glazen plafond’ is maar dat de doorstroming van een startpositie naar een C-level positie voor vrouwen stokt (69% is man).

Uit onderzoek blijkt dat er in Groot-Brittannië meer CEO’s met de naam ‘David’ te vinden zijn in de FTSE 100 dan vrouwen (Bron: CIPO, 2016).

Daarnaast was er ook ruimte om te luisteren naar andere deelneemsters. Ook werd de werkomgeving besproken. Veel deelneemster werken in een door mannen gedomineerde werkomgeving. Waar aan iets simpels zoals een apart vrouwentoilet niet wordt gedacht.

Maar het zijn niet alleen de mannen die het de vrouwen moeilijk maken. Het zijn ook de vrouwen zelf! In plaats van dat er een “sisterhood” wordt gecreëerd zien we vaak dat vrouwen gaan concurreren met andere vrouwen! Terwijl als we juist samen gaan “strijden” we veel verder komen!

Momenteel zijn er diverse bewegingen waarbij je kan aansluiten zoals Lean In en #iamremarkable van Google. Daarnaast vind je in elke niche wel een aparte groep waarbij vrouwen bij elkaar komen (in het echt en virtueel) om elkaar te helpen en te ondersteunen.

Zo was ik bijvoorbeeld aanwezig tijdens een Women in Tech meet-up waarbij een stuk of 30  vrouwen bijeen kwamen in een Portugese wijnbar om ervaringen uit te wisselen, te netwerken en natuurlijk te genieten van een drankje.

Gender diversiteit komt ook in Nederland voor. Het gaat zeker niet om het behalen van een quotum maar om te zorgen dat vrouwen op basis van prestaties worden gevraagd. Dit is niet altijd onwil. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen alleen solliciteren als ze aan alle eisen van de vacature voldoen.

Start ups!

Het grappige is dat de Web summit niet alleen over Tech gaat. Het gaat verder dan dat! Diverse startups waren aanwezig om te pitchen. Veel van deze bedrijven hebben oplossingen bedacht voor grote thema’s zoals duurzaamheid. Het is geweldig om iets van de energie mee te krijgen van deze soms zeer snel groeiende bedrijven. Eén van de doelen van Web summit is om start-ups in contact te brengen met ‘investors’ om zo groei te bewerkstelligen. Zo was er een investor lounge, was er een ‘Pitch’ wedstrijd en gingen diverse sessies over het succes van diverse start-ups.

CEO van Canva, Melanie Perkins gaf aan dat ze begonnen met een niche om zo stap voor stap uit te breiden. Een andere manier is om te groeien door uit te breiden naar andere landen. Bolt (een bedrijf uit Tallinn dat vervoer maar ook voedsel vervoerd op basis van een mobiele app). Zij gaven aan dat ze alleen een nieuwe markt benaderen als ze daar ook de beste kunnen worden (voor klanten maar ook voor de werknemers). Zo gaf CEO, Markus Villig aan dat ze taxi chauffeurs meer betalen dan een reguliere taxi chauffeur.

Tim Kobbe (Apple Retail): ‘ Look at the human outcome first, then the strategy, then the tactics.

Tips om alles uit de Web summit te halen in 2020 (wederom in Lissabon):

  1. Neem deel aan de workshops. Deze workshops duren vaak minimaal een uur waardoor je echt de diepte in kan. Sessies duren tussen de 4 en 20 minuten waardoor het vaak wat op de vlakte blijft. Daarnaast heb ik dit jaar meegedaan aan het mentor programma van Booking.com
  2. Maak afspraken of neem deel aan de diverse meetups of andere side events. Ook spontane afspraken zijn vaak mogelijk. Voor het event worden er vaak whatsapp groepen opgezet om elkaar snel te vinden
  3. Zorg ervoor dat je alles kan meemaken. Plan dat je zeker de zondag arriveert en de vrijdag pas terug gaat. Zo mis je niets! Daarnaast worden er in het weekend voor de web summit en erna nog veel events georganiseerd
  4. Hou rekening met veel lopen en wachten.
  5. Sommige sessies kun je later terugzien maar het is echt veel leuker als je er zelf bij bent.
  6. Het is een event waarbij je makkelijk alleen heen kan. De mensen zijn vaak open en vriendelijk
  7. Houd er rekening mee dat sommige standhouders of tracks maar 1 dag aanwezig zijn.
  8. Vergeet ook zeker niet de stad te bezoeken. Je kunt je hele dag volplannen maar het is ook een toevoeging om eens een ritje te maken in een typische Portugese tram of pasteis de nata te eten op een terras
  9. Zorg ervoor dat je je al op het vliegveld inschrijft. Dat voorkomt een hoop gedoe tijdens de eerste dag
  10. Geniet van de Tech bubbel! De web summit is zo weer voorbij.

De Web summit is een plek waar alle Tech Lovers bij elkaar komen. Dit geeft een geweldige energie en positiviteit. Het is een event waar je met super veel inspiratie en ideeën naar huis gaat. Maar ook een event waarbij je ineens beseft dat Magento -ondanks zijn gigantische community- slechts een pluisje is in de gehele Tech industrie.

Bedankt Web summit ! Hopelijk tot volgend jaar.