Categorieën
Algemeen nieuws Conversie optimalisatie E-commerce tips Magento Nieuws Online marketing UX design

Zijn video’s de toekomst voor e-commerce?

De e-commercesector staat niet stil en dat merken we ook in het gebruik van video’s. Waar voorheen stilstaande beelden de norm waren, zien we nu een trend ontstaan waarin bewegende beelden steeds meer de voorkeur krijgen. Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van video’s op webshops, hoe gebruiken de klanten van Guapa E-commerce video’s op hun shops en wat zijn de mogelijkheden binnen Magento 2? De antwoorden vind je in deze blog.

Voor- en nadelen van het gebruik van video’s

Nadelen

Het is goed om te weten wat de beperkingen of nadelen zijn bij het afspelen van video’s op een website. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om video’s met geluid automatisch af te spelen en kunnen op sommige mobiele apparaten video’s helemaal niet automatisch afgespeeld worden. Daarnaast moeten video’s vrijwel altijd opgeslagen of omgezet worden naar het zogeheten H.264/MPEG-4 AVC formaat, omdat dit het enige formaat is wat door alle webbrowsers wordt ondersteund. Het omzetten van video’s kan aardig wat tijd in beslag nemen.

Voordelen

Uiteraard zijn er ook positieve kanten aan het gebruik van video’s. Ze kunnen namelijk een positief effect hebben op de conversie. Al een aantal jaar geleden plaatste Shopify een zeer interessant artikel hierover. Daarin leggen zij uit waarom video’s voor een hogere conversie kunnen zorgen. Uit dit artikel komt onder andere naar voren dat video’s een positief effect op SEO kan hebben en dat het een betere indruk kan achterlaten bij klanten dan wanneer je alleen maar foto’s gebruikt. Het is dus zeker interessant om hier aandacht aan te besteden!

{{cta(’92d9b46d-0b71-4edf-ba4e-ebfc89a9ef5b’,’justifycenter’)}}

Voorbeelden

Er zijn verschillende wijzen waarop je gebruik zou kunnen maken van video’s in plaats van of als aanvulling op afbeeldingen.

In sommige gevallen wordt op de landingspagina’s al een video getoond in plaats van gebruik te maken van de traditionele banner of slider. Een mooi voorbeeld hiervan is de website van onze klant Fabienne Chapot:

Zij tonen de video direct groot op het beeld en trekken hiermee direct de aandacht van de bezoeker. De bezoeker krijgt op die manier direct een mooie sfeerimpressie.

Wat ook steeds vaker voorkomt, is het tonen van een video in plaats van of als toevoeging op foto’s van producten. Onze klant By-Bar doet dit bijvoorbeeld ook.

Wanneer je op deze link klikt, zal snel duidelijk worden waarom het tonen van video’s bij producten een goed idee kan zijn. De video kan een realistischer en gedetailleerder beeld geven van het product dan foto’s zouden kunnen.

De mogelijkheden in Magento 2

Magento volgt de ontwikkelingen binnen de e-commercesector natuurlijk op de voet. Aangezien video’s steeds populairder worden kunnen zij ook niet achterblijven. Daarom is in Magento 2 een functie toegevoegd waarmee je gemakkelijk video’s kan toevoegen aan de mediagalerij van een product. Op dit moment kun je video’s gebruiken van Vimeo en YouTube. Daarnaast zijn plugins beschikbaar waarmee ondersteuning voor andere diensten, zoals Dailymotion en Twitch, kan worden toegevoegd.

Ook het toevoegen van video’s aan CMS pagina’s en statische blokken is vrij eenvoudig wanneer je gebruik maakt van de zogeheten video embed codes. Deze zijn vaak te vinden via een knop onder de video. Deze kun je gewoon kopiëren en plakken naar het contentveld in Magento.

Soms kan het zijn dat je video’s om bepaalde redenen niet extern kan, mag of wil hosten. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met rechten van muziek die onder de video gemonteerd is. Voor zulke gevallen hebben wij een videoserver ontwikkeld waar de video’s op gehost kunnen worden. Deze kunnen we door middel van een HTML5 videospeler tonen op de webshop. Op deze manier ondervindt de webserver geen hinder van het hosten van de video’s (denk bijvoorbeeld aan extra dataverbruik) en wordt het probleem getackeld.

{{cta(’19e6b859-c24f-4db3-b054-09132e550b22′,’justifycenter’)}}

De toekomst

Zoals we inmiddels allemaal hebben meekregen is Magento inmiddels een Adobe company en kunnen we daar in de toekomst ook wel het een en ander van verwachten qua integraties. Tijdens Adobe Max zijn er nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd die een mooi inzicht bieden in de toekomst die de overname met zich mee kunnen gaan brengen.

Tot slot

Omdat internetverbindingen steeds sneller worden en technieken om video te comprimeren en af te spelen steeds beter worden, worden de nadelen voor het gebruik van video’s op het web steeds kleiner en de voordelen steeds groter. Ook blijken klanten in algemene zin positief tegenover het gebruik van video’s te staan. Daarom is de toename van het gebruik van video’s op webshops een logische ontwikkeling. Onze verwachting is dat dit de komende jaren steeds verder zal toenemen.

Wil je meer weten over het gebruik van video’s op je webshop of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!