Categorieën
Conversie optimalisatie Nieuws Online marketing

Attractieve content is net zo belangrijk als webdesign

Iedereen begint nu toch wel te beseffen dat een mooi design een website maakt of breekt. Dus veel mensen investeren in een professionele vormgeving waarmee ze goed voor de dag kunnen komen. Dit heeft ervoor gezorgd dat websites gebruiksvriendelijk zijn geworden en prettiger om naar te kijken. Maar we zijn er nog niet, want nu moet er nog een verbeterslag plaatsvinden op het gebied van content verrijking.

Content = King, maar echt niet alleen voor de SEO!

Dat content “king” is roept ongeveer iedere internet professional. We huren dan ook met z’n allen massaal copywriters en SEO specialisten in om de content te optimaliseren. Wat opvallend is, is dat er zelden een designer wordt ingehuurd bij het optimaliseren van content. Terwijl grafische elementen teksten juist scanbaar maken.

{{cta(’92d9b46d-0b71-4edf-ba4e-ebfc89a9ef5b’,’justifycenter’)}}

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een bezoeker binnen 10 seconden beslist of hij op de website blijft. Probeer zelf eens uit hoeveel tekst je kunt lezen in 10 seconden. (Bron: Marketingfacts). Mensen scannen de pagina’s eerst op relevantie voordat ze beginnen te lezen. Grote lappen tekst zijn moeilijk scanbaar en de kans is dan ook groot dat mensen vrij snel de pagina verlaten.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, tenminste als je relevante afbeeldingen gebruikt. Maar er zijn meer content typen, waarmee je de content functioneel kunt “pimpen”.

Met goed vormgegeven content heb je geen webdesign nodig

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar de eerste grote bedrijven passen het al toe. Kijk maar eens naar de website van Apple. Of het magazine van Google. Bij beide draait het alleen om de content. Afbeeldingen, video’s en de opmaak van tekst bepalen het uiterlijk. Niets anders.
In het geval van Apple is er alleen de grijze menubalk en een paar licht grijze lijntjes. De rest is content. Zo wordt de aandacht niet onnodig afgeleid van de producten. In het geval van Google is het zelfs uitsluitend content. Zelfs het menu.
Deze twee websites bewijzen de kracht van de content. En zo zijn er steeds meer bedrijven die overgaan op websites, waarbij alleen de content grafisch wordt weergegeven. En persoonlijk ben ik ook erg gecharmeerd van dit soort designs. Hoe cleaner het design, hoe rustiger het voor het oog is. Wel zo prettig als je er even rond wil kijken.

3 Content typen waarmee je de content kunt “pimpen”

Je kunt op verschillende manieren je content “pimpen”. Ik ga zo 3 typen verder beschrijven, maar eerst nog even 4 simpele soorten, waar je geen designer voor nodig hebt:

  • Bulletlists: Som af en toe wat op. Bullets zijn makkelijker te scannen dan volle regels
  • Headers: Met headers structureer je de content
  • Tabellen: Met tabellen kun je bijvoorbeeld product specificaties overzichtelijk maken
  • Qoute blocks: quote blocks zijn handig om een deel van je content samen te vatten

Animated GIF’s

Vroeger werden animated GIF’s met name gebruikt voor die irritante, flitsende reclame banners. Ze zijn daardoor ook een hele tijd uit de gratie geweest. Maar een goede GIF kan een interessant element zijn. Omdat het een bewegend beeld is, trekt het de aandacht van de bezoeker. Gebruik het dus met mate en alleen voor belangrijke beelden. Het voorbeeld is van Hubspot.

Video

Video is misschien wel een van de populairste in dit lijstje. Steeds meer bedrijven en websites zetten video in om grote hoeveelheden informatie te presenteren. Video is een heel krachtig middel als je veel wilt vertellen, of als je complexe materie duidelijk wilt maken. Zo wordt video steeds vaker ingezet voor tutorials en bijvoorbeeld voor het publiceren van jaarcijfers.

{{cta(‘545a50ca-db16-45ba-ba6f-c4aaa1240a23′,’justifycenter’)}}

Grafieken & Infographics

Grafieken en infographics zijn ideaal als je cijfers wilt presenteren. Met name de infographics zijn de afgelopen jaren in populariteit gestegen. En als je cijfers publiceert die betrekking hebben op een populair onderwerp heb je zelfs de kans dat je infographic wordt gedeeld door je bezoekers. Een goede infographic laat de relatie en/ of verhoudingen zien tussen de cijfers. Het is niet zomaar het opmaken van een paar cijfers. Grafieken kent iedereen, maar zijn nog steeds een effectief middel voor het presenteren van cijfers.