Categorieën
E-commerce tips Events Magento Nieuws

De stap naar Magento 2

Afgelopen vrijdag 22 january heb ik samen met mijn collega Robbert deelgenomen aan de Magento 2 Seminar in Utrecht. Het doel van deze dag was het samenbrengen van de Magento Community en geïnteresseerden.  De slagzin van de seminar was: “Samen voorop in E-commerce”.

Magento 2.0

De seminar begon met een opening door Jisse Reitsma en Guido Jansen. Samen deelden ze het doel van de seminar mee en gaven ze een korte introductie over het ontstaan van Magento 2. De seminar is mogelijk gemaakt door het samenwerken van de Magento Community. Ook werden de sponsors van het evenement uitgebreid bedankt.

Na Guido en Jisse was het de beurt aan Magento Evangelist & Community Manager Ben Marks om de keynote over Magento 2 te geven. Hierin werd wel duidelijk dat Magento 2 een grote verbetering zal zijn ten opzichte van Magento 1. Ook is Magento nog druk bezig met het doorontwikkelen van het nieuwe pakket en staan er een hoop features op de roadmap. Magento zal de releases verder gaan stroomlijnen per kwartaal. Ook gaat de “app marketplace”, beter bekend als Magento Connect, nog op de schop. Verder kon Ben Marks over de roadmap niet veel meer zeggen.

Na de keynote begonnen de korte presentaties over diverse onderwerpen. Vladimir Kerkhof begon met een presentatie over het omzetten van Magento 1 extensies naar Magento 2 extensies. Hierin werd duidelijk dat de opbouw/logica van Magento 2 flink verschilt met de opbouw in Magento 1. De informatie van Vladimir was duidelijk gericht op developers, maar maakte ook voor Vendors duidelijk dat een extensie zeker niet 1-op-1 kan worden overgenomen.

Over de voorbereiding van shops voor Magento 2 werd informatie gedeeld door Sander Mangel, Lead Developer bij Fitforme. Zij zijn al bezig met de inventarisatie voor de overgang naar Magento 2. De tijdlijn voor hen is zo opgesteld dat ze verwachtten om eind 2016 over te stappen. De conclusie van het verhaal was: Neem de tijd, houd de roadmap in de gaten en spreid je budget & recources.

Magento 2 heeft vele wijzigingen, een belangrijke wijziging voor de ontwikkelaars is het gebruik van Composer. Composer moet er in Magento 2 voor gaan zorgen dat updates en extensies gemakkelijker en beter geïmplementeerd kunnen worden. Peter Jaap Blaakmeer van Elgentos heeft een introductiegegeven over het gebruik van Composer.

Nieuwe Magento Events

Na de eerste ronde presentaties werden de verscheidene Magento events die op de agenda staan nog aan de groep doorgegeven. Deze zijn onder andere te vinden op Dutchento . Ook werd de uitnodiging gegeven voor de Hackathon die op zaterdag 23 january plaats heeft gevonden.

Fronted performance & development

Tijdens de pauze was er de ruimte om onder het genot van koffie en gebak de mogelijkheden van Magento 2 samen door te nemen. Het programma werd hervat met de presentatie van Daniel Genis van Byte. Deze presentatie ging over de Frontend performance van Magento 2. Hij vertelde over de benchmarking die ze hebben gedaan en de manier waarop.

Na Daniel was het de beurt aan Arjen Miedema die ons een presentatie gaf over Frontend development in Magento 2. Tijdens deze presentatie werden de nodige tips gegeven over het gebruik van LESS en require.js.

Veranderde architectuur Magento 2

De 2e keynote van de middag werd gegeven door Anton Kril, Lead Architect voor Magento 2. Hij gaf ons extra inzicht in de veranderde architectuur voor Magento 2. Zijn presentatie is hier terug te lezen. Een paar belangrijke veranderingen op een rij zijn: het gebruik van composer, ingebouwde Varnish mogelijkheden, aanpasbare backend grids en uitgebreide XML validatie.

Migratie Tijdlijn

Jisse Reitsma van Yireo heeft ons de onderstaande tijdlijn gepresenteerd voor de migratie naar Magento 2. In de tijdlijn werden enkele belangrijke momenten voor Magento 2 uitgelicht zoals de nieuwe Magento Marketplace in Q1 2016. Deze tijdlijn is een goed hulpmiddel voor E-commerce partijen bij de Magento migratie.