Categorieën
Magento Nieuws

Einde van support voor Magento 1 en Magento 2.1

Support van Magento 1 Commerce en Open Source tot june 2020

Al voordat Magento 2 uitkwam werd er druk gespeculeerd over de support voor Magento 1. De grote vraag was natuurlijk: wanneer houdt Magento op met het supporten van deze versie? Diverse data zijn inmiddels de revue gepasseerd. Zelf gaf Magento aan om dit zeker 18 maanden voor het einde van de support kenbaar te maken. Dat moment is vandaag: 6 september 2018!

Het stoppen van het leveren van support voor het Magento 1 platform heeft grote gevolgen.

Beveiligingspatches zijn namelijk een essentiële vereiste voor sites om veilig en compliant te blijven. Om de zoveel tijd brengt Magento een patch uit die ervoor zorgt dat je webshop optimaal kan presteren en maximaal beveiligd is. Door ervoor te zorgen dat je altijd de nieuwste patches installeert, kun je niet alleen gebruik maken van de nieuwste features, maar voorkom je ook dat jouw site kwetsbaar is voor kwaadwillenden. Het is dus belangrijk om altijd alle patches van Magento te installeren.

Je webshop nog tot juni 2020 veilig en compliant

Magento heeft aangegeven dat klanten nog support krijgen zolang de licentie loopt. Versie 1.14 is in july 2014 uitgebracht. Dit betekent dat Magento maar liefst minimaal zes jaar support heeft geleverd.

De security en quality fixes zijn alleen van toepassing op de core van Magento. Dus niet op externe toepassingen en/of extensies van derden.

Magento stopt met ondersteuning PHP 5.6

De data van de Open Source versie ziet er als volgt uit:

Naast de aankondiging van het einde van support voor Magento 1 heeft Magento ook een mededeling gedaan over het ondersteunen van PHP 5.6. Zoals bekend zal de support vanuit PHP zelf voor de versie 5.6 stoppen op 31 december 2018.

Magento heeft daarom ook besloten hierin niet meer te investeren. Doordat alleen de versie PHP 7.2 doorloopt qua support tot june 2020 zal Magento zorgen dat Magento versies Commerce 1.14.2+ en Open Source 1.9.2+ hiervoor nog een patch zullen krijgen. De releasedatum van deze patch is op dit moment nog niet bekend. Dit zal zeker voor december 2018 plaatsvinden.

Ook voor Magento 2 heeft dit invloed.

Migratie van Magento 1 naar Magento 2

Nu het einde van Magento 1 echt in zicht is, is het voor de Merchant met een Magento 1 webshop enorm belangrijk om op korte termijn een beslissing te gaan nemen. Er zal namelijk rekening gehouden moeten worden met de doorlooptijd voor de ontwikkeling. Wij schreven een blog over de business keuzes die komen kijken bij een migratie van Magento 1 naar 2.

Support voor Magento 2

Merchants die al Magento 2 gebruiken moeten zich bewust zijn van de lifecycle van diverse versies. Magento heeft aangegeven dat zij elk kwartaal een nieuwe versie zullen releasen. Zo gaven ze opnieuw aan dat ook voor ‘oudere’ versies van Magento 2 op een bepaalde datum het uitbrengen van patches zal stoppen.

PHP voor Magento 2

Omdat de support voor Magento 2.1 doorloopt tot june 2019 zal Magento hier ook voor december 2018 een patch uitbrengen om ook PHP 7.1 te ondersteunen. Er is al aangegeven dan er geen release zal komen om versie 2.1. geschikt te maken voor PHP 7.2.
Ook voor Magento 2.2. zal er geen release komen om PHP 7.2. te ondersteunen. Magento 2.3. zal daarom direct bij het uitbrengen versie 7.2. ondersteunen.

Roadmap voor huidige Magento 2 merchants

Niet alleen merchants met Magento 1 moeten nu wakker worden. Ook merchants met een oudere versie dan Magento Commerce 2.2 zullen voor june 2019 moeten updaten. Hulp nodig bij Magento support en/of Magento migratie?

Tijd om de roadmap voor 2019 alvast vorm te geven