Categorieën
Cultuur E-commerce tips Nieuws

Persoonlijke Retro 2019: The A-Team

Het klinkt misschien wat zwaar; een persoonlijke retro op het einde van het jaar. Het geweld van alle overige terugblikken en ‘top-zoveel’ lijstjes triggeren mij toch ook om stil te staan bij de ontwikkeling van mijzelf en daarmee ook de ontwikkeling van Guapa in het afgelopen jaar. Uiteraard met een puike retrovorm: The A-Team…

Face (mooie resultaten)

Voor de hand liggend is hier natuurlijk wel het behalen van het PSM I certificaat. Maar misschien nog wel mooier vind ik de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt als hele organisatie. Ik heb zojuist de tijd genomen om aantekeningen van retro’s van het gehele jaar door te nemen. Hierin lees je de fouten die we gemaakt hebben, de struggles die we hadden en uiteindelijk ook hoe we hier beter uit zijn gekomen. Voor mijzelf geldt dat net zo; ik heb veel geleerd afgelopen jaar. Niet alleen van collega’s, maar ook van training, meetups, blogs, whitepapers en vooral ook meekijken bij anderen. Het voelt goed om dit mee te kunnen nemen en over te dragen naar je eigen organisatie (vandaar ook mijn eigen A4’tje over Scrum bij Guapa afgelopen jaar).

Murdoch (bijzonderheden)

Achteraf gezien was het wel een bijzondere aanpak: eind 2018 werd ik Scrum Master van de vestiging Leek, begin 2019 heb ik 2 Scrum Teams opgezet in plaats van 1 (te) groot Development Team en daarna heb ik de training maar eens gevolgd 🙂 Het klinkt misschien als de verkeerde volgorde, maar ik zie het zelf als de juiste keuze: het ging gecontroleerd en ‘learning on the job’ is iets wat mij ontzettend goed bevalt. Uiteindelijk getuigd het wel van de nodige moed en vertrouwen om het op deze manier aan te pakken, maar het heeft wel verdomd goed uitgepakt.

Daarnaast weinig bijzonderheden eigenlijk. Het voelt alsof alles wat er gebeurd is qua veranderingen en verbeteringen heel natuurlijk en geleidelijk is gegaan. Daarbij ook telkens evaluerend of het ook daadwerkelijk heeft gebracht wat we verwacht en gehoopt hadden. Het blijft belangrijk om die feedback loop er in te houden, niets is heilig in mijn opinie.

B.A. (samenwerking onderweg)

Het is mooi hoe iedereen (en dan ook echt iedereen) mee wil gaan in veranderingen omdat ze zien wat het teweeg kan brengen. En soms werd er ook terecht aangegeven even te consolideren. Ik heb bijvoorbeeld 58 retro’s gehad dit jaar met verschillende vormen, met toch wel de M&M’s en Lego als best ontvangen vormen. De ene retro was zeker de andere niet, maar elk team schat heel goed het belang van de retro in.

Uiteindelijk zie je terugkijkend op een langere periode de progressie die de teams hebben doorgemaakt. Dat komt met name eigenlijk alleen maar om goed met elkaar samen te werken. Het mooie is dat ze dat zelf niet altijd beseffen welke stappen ze maken, misschien als ze deze retro lezen wel 😉

Maar ook buiten de organisatie om is er een hele samenwerking op gang gekomen. In eerste instantie had ik het idee om een netwerkgroep op LinkedIn op te richting voor Scrum experts in Noord-Nederland. Niet heel veel later kwam ik echter in contact met AgileHubNoord, wat hetzelfde doel nastreeft maar dan nog net even iets breder qua expertise. Het was fijn om deel uit te gaan maken van deze club!

Hannibal (toekomstplan)

Voor het komende jaar wil ik mij zeker verder ontwikkelen als Scrum Master, maar ook verder kijken naast Scrum. Er is nog zoveel voor mijzelf als voor de organisatie te leren vanuit andere Agile invalshoeken. In steekwoorden gaat het hier op neer komen: Coaching,

Kanban (al dan niet i.c.m. Scrum), DevOps, PSM II en vooral Agile.

Concreet gaat dat zich uiten in extra certificering, training(en) volgen, meetups bijwonen en misschien wel organiseren, experts met elkaar verbinden en meekijken in hoe andere organisaties werken. Lees je nu iets waarbij je denkt: “Daar kan ik Frank bij helpen het komende jaar”? Dan hoor ik dat uiteraard graag!

Waar ik hier dan nog graag mee wil afsluiten: ik ben me er heel erg bewust van dat ik dit alles kan doen vanuit het vertrouwen vanuit Guapa en mijn collega’s, wat mij ook weer een hoop vertrouwen geeft. Graag wil ik dan ook een beetje cheesy eindigen met een quote van Martin Luther King die onlangs op mijn weg kwam en ik jullie zeker mee wil geven:

“Faith is taking the first step even when you don’t see the whole staircase”

Frank Kobus – Scrum master @ Guapa E-commerce