Categorieën
Cultuur E-commerce tips Magento Nieuws

Thuiswerken en de Scrum Values 

Je komt ze in deze dagen overal tegen: posts met de beste tips om goed te kunnen thuiswerken. Best prettig en zeer waardevol, dank voor het delen allen! Binnen Guapa hebben we al jaren de waarden van Scrum staan wat ons in deze tijd helpt om vlekkeloos verder te werken, maar nu voor een ieder vanuit zijn eigen thuiskantoor. Hierin wil ik jullie dan ook meenemen in dit artikel, waarbij je uiteraard ook onze tips krijgt.

Er zullen ongetwijfeld al genoeg bedrijven zijn waarvoor het thuiswerken de normaalste zaak is. Bij Guapa is het voor veel collega’s toch best nieuw. En om heel eerlijk te zijn valt het mij reuze mee wat voor impact het thuiswerken op onze organisatie heeft. Natuurlijk, sommige collega’s hebben het moeilijk om te focussen op hun werkzaamheden in hun thuissituatie en anderen vinden het ontzettend saai (begrijpelijk ook wel). Maar als ik in deze nog maar korte periode kijk naar de resultaten en de voortgang, is het eigenlijk boven verwachting goed. Uiteraard ben ik wel benieuwd hoe dat zich manifesteert over een langere periode; op 1 week kun je nog niet echt goed varen natuurlijk.

Ik vind dat we de plotselinge switch best wel makkelijk hebben gemaakt. En dat hebben we wat mij betreft mede te danken aan de structuur die het Scrum framework ons de afgelopen jaren heeft gegeven. Iedereen weet wanneer wat precies gebeurd in ons proces. De eerste keer Zoom met z’n allen was niet eens stuntelig. En ik ben blij dat we de afgelopen maanden al heel erg op de werkafspraken aan het hameren waren. Structuur en duidelijke afspraken, wat mij betreft al de basis om massaal thuiswerken goed te laten slagen.

Maar even verder kijkend kom ik ook uit op de Scrum Values. Wat is het ontzettend belangrijk om die in je achterhoofd te houden. Daarom bij deze dan ook onze tips (jaja, daar zijn ze) verwerkt in de core values:

Courage

Hier hoeft thuiswerken op zich weinig in te veranderen. Je doet je ding zoals altijd toch: “do the right thing and work on tough problems”? Tip die we hierin wel mee willen geven: er is meer dan alleen je sprinttaken, durf ook eens een teamgenoot op te bellen om te vragen hoe het met hem of haar gaat. Het sociale aspect wat op kantoor de gehele dag door gebeurd, kun je door veel thuiswerken nog wel eens gaan verliezen. Blijf elkaar feedback geven en werk als organisatie aan gezamenlijke ‘contactmomenten’ zoals een online VrijMiBo (aanrader trouwens).

Focus

Dit wordt bij ons momenteel als lastigste onderdeel ervaren. Zie je maar eens goed af te sluiten van alle nieuwe (online) communicatiestromen die op gang komen, maar ook van je huisgenoten. Wat wij hierin zien is dat het belangrijk is om ook hierin structuur aan te brengen: doe hetzelfde als dat wanneer je naar kantoor zou gaan, spreek met je partner/huisgenoot af om elkaar niet te storen of om om half 11 samen een kopje koffie te drinken. Of een ander concreet iets: maak een aparte Slack channel aan voor alle niet-werkgerelateerde zaken en mute die van notifications.

Commitment

Of je nu of kantoor, onderweg of thuis bent. Je persoonlijke commitment verandert niet wat ons betreft. Maar houd hier bij het opstellen van de goals wel rekening met dat er collega’s zijn die opeens ook thuisonderwijs moeten geven of iemand moeten helpen die het even hard nodig heeft. Het is oké om even te wennen aan de nieuwe situatie en misschien moet je daarom in deze periode eerst iets realistischere doelen opstellen. Als dat goed werkt kun je ze daarna weer wat ambitieuzer maken.

Respect

Je moet elkaar respecteren en er op vertrouwen dat een ieder capabel en professioneel genoeg is om zijn/haar ding te doen. In de thuiswerk situatie mis je soms de controle die je op de werkvloer heel makkelijk wel kunt uitvoeren. Heb vertrouwen dus! Natuurlijk ga je ook hier in de situatie komen dat je vertrouwen toch niet gegrond was, maar probeer hierin dan ook de dialoog met diegene op te blijven zoeken. Eigenlijk niets nieuws lijkt mij 🙂

Openness

Je collega’s zien misschien minder goed wat je nu allemaal doet op een dag. Wees dus heel erg open in je communicatie, maar doe dit wel structureel. De daily kan hier een heel geschikt moment voor zijn. Of misschien is het juist nu handig om even twee dailies op een dag te doen omdat er meer afstemming met elkaar geëist wordt. Maar je kunt nu je teammates ook eens een kijkje in je persoonlijke leven geven door eens je werkplek te laten zien, of de problemen waar je thuis tegenaan loopt met hen te delen.

Rest me nu niet anders om iedereen veel succes en sterkte te wensen. Denk aan elkaar en zorg voor mekaar!