Categorieën
Magento Nieuws

Wat is Product Information Management (PIM) en wat kan mijn bedrijf ermee?

Wellicht bent u er al bekend mee, het systeem dat voor een overkoepelende informatie opslag zorgt: Product Information Management (PIM). PIM is de technologie die gebruikt wordt om productinformatie centraal op te slaan en te verwerken in  multichannel en crossmediale omgeving. Er zijn meerdere open source product informatie management frameworks beschikbaar op dit moment. De 2 grote frameworks zijn InRiver en Akeneo.

Deze PIM’s kunnen product specifieke informatie opslaan en beheren. Ook kunnen ze gekoppeld worden aan leveranciers, derde partijen, e-commerce- en backoffice systemen. Hierdoor kan PIM een centrale spil worden in de organisatie waardoor je altijd dezelfde informatie aan klanten toont.

In PIM kun je de informatie beheren en aanpassen en vervolgens verspreiden via de verscheidene kanalen die je aan de PIM gekoppeld hebt. Dit proces noemt men Master Data Management (MDM). Dankzij MDM heb je altijd de juiste informatie voor de klanten ongeacht welk kanaal je gebruikt.

Functionaliteiten voor Data

Wanneer je de objecteigenschappen in de PIM goed gebruikt, kun je op een efficiënte manier gegevens verrijken vanuit verschillende databases, zoals de backoffice, e-commerce platform en ERP systemen.  PIM beheert al deze informatie in één domayn specifieke hoofdindex. Je kunt in PIM gebruik maken van verschillende functies zoals versiebeheer, asset management, object management en class management.  Hierdoor wordt het mogelijk om te gaan werken met Master Data, oftewel de leidende data voor alle kanalen.

De belangrijkste functionaliteiten zijn:

 • Master Data kan beheerd worden door de goede informatie management functies
 • Koppelbaar met meerdere webservices en informatiebronnen
 • Webservices voor de verspreiding van content zijn geïntegreerd
 • Kan gekoppeld worden aan verschillende Extract, Transform, Load (ETL) oplossingen

Functionaliteiten voor de distributie

Een PIM kan naast de opslag en het beheer van data en informatie ook helpen bij het verspreiden van data naar marketing en (e-)commerce kanalen. Een PIM is uitermate geschikt voor Cross-Media–Publishing. De PIM ondersteunt Master Data Management waardoor de belangrijkste en up-to-date gegevens direct beschikbaar zijn. Via  PIM is het mogelijk om deze gegevens cross-mediaal te verspreiden. Zowel voor de online als voor je offline (drukwerk) marketing campagnes zijn de gegevens te gebruiken. De productinformatie kan doorgegeven worden aan producten zoals: Adobe InDesign®  en Quark Xpress. Ook kan vanuit uw PIM direct PDF’s generen.

Om op een efficiënte manier documenten te maken zoals prijslijsten en catalogi kan u uw open-source PIM laten integreren met bijvoorbeeld EasyCatalog, een product van 65bit Software Limited. De combinatie van deze systemen zorgt voor een gestroomlijnde informatieverstrekking van web naar print.

Kort samengevat zijn de belangrijkste features:

 • Verschillende webservices kunnen geïntegreerd worden met uw data
 • Mogelijkheden tot XML-streams met gegevens
 • Adobe InDesign® Markup Language (IDML) bestanden genereren vanuit uw PIM
 • Data doorgeven aan Adobe InDesign®  en Quark Xpress

Data integreren in de PIM

Als de PIM is opgezet dan zit er nog geen informatie in en moet deze gevuld worden. De integratie van deze data is een van de key features van een PIM. Zonder een gedegen data integratie heeft de PIM eigenlijk geen functie. Vaak zal de data uit het ERP pakket gehaald worden wat nu gebruikt wordt voor het beheer van de productinformatie.

Het in- of uitvoeren van deze informatie kan gedaan worden door gebruik te maken van de Application Programming Interface (API) van uw PIM of via de webservices van uw PIM. Om ETL processen automatisch te laten draaien kunt u uw PIM verbeteren met plug-ins. Ook kunnen er koppelingen worden gelegd met derde partijen.

In het kort:

 • Vele integratiemogelijkheden van ERP pakketen en webservices
 • Een API met veel mogelijkheden
 • Webservices die geïntegreerd zijn in de PIM voor het verspreiden van content
 • Meerdere open-source ETL oplossingen

Integratie met uw Magento webshop

Ook kunt u uw Magento webshop integreren met uw PIM,  lees hierover meer op onze PIM pagina. Voor InRiver en Akeneo hebben we al specifieke ervaring voor u opgebouwd.

Dit artikel verscheen eerder op Twinklemagazine.nl.